Vízilabda ob I – A KSI-vel kezd a Debrecen

Sport

Bár a hétvégén a férfi Magyar Kupa selejtezős első köre már vízbe szólította az élvonal csapatait is, az igazi küzdelemsorozat, a 109. bajnoki szezon ezen a héten indul a vízilabda ob I-ben.

A továbbra is 14 csapatos első osztály mérkőzéseinek nyitófordulója szerda, de egy meccset, a mindjárt kisebbfajta rangadónak minősíthető OSC-Honvéd összecsapást előrehozták keddre. Az előző idényben ez a találkozó nem számíthatott volna kiemelt érdeklődésre, mivel a végül negyedikként végzett Honvédot különösebb erőkifejtésre nem késztette az OSC. Csakhogy mostanra a Kőér utcaiak inkább gyengültek, már csak azért is, mert a kétszeres olimpiai bajnok kapusuk, Gergely István befejezte játékospályafutását, ugyanakkor az újbudai pólós alakulat tagsága gyakorlatilag teljesen kicserélődött, egyszersmind a csapat roppant mód megerősödött az új szezonra. A bajnoki címvédő Eger és a bronzérmes Szeged számos kiváló játékosának “begyűjtésével”, egyszersmind a csongrádiak eddigi névadó szponzorának megszerzésével feltétlenül dobogóesélyes gárdaként vághat neki a szezonnak az OSC, amely a 2013/14-es idény alapszakaszát csak a 12. helyen zárta. Az új egylet viszont már most megmutatta oroszlánkörmeit: a Szeged helyén indulva bemutatkozhatott a Bajnokok Ligája szeptember végi első selejtezőkörében, amelyet veretlenül megnyert, s a második körben, október 17-19. között idehaza, a Kondorosi úti Nyéki Imre Uszodában fogadhatja a hozzá sorsolt külföldi vetélytársakat.

Ezzel együtt nem vár sétagalopp az ob I egyik favoritjává előlépett együttesre, amit jól példáz, hogy az elmúlt hétvégi honi kupaküzdelmekben, bár a negyeddöntőbe jutást gond nélkül elérte, a csoportrangadón az Eger igen alapos – 13-6-os – verésben részesítette. A hevesi alakulat a jelek szerint mit sem gyengült, sőt remekül pótolta az OSC-hez átigazolókat, és változatlanul okkal számol címvédéssel. Amelyben leginkább a Szolnok, a legutóbbi bajnoki ezüstérmes akadályozhatja meg. Az eddig sem gyenge Tisza-parti együttes olimpiai és világbajnokokkal, köztük a Varga-fivérekkel izmosodott tovább, s könnyen lehet, hogy az utóbbi években megszokott Eger-Szolnok döntő újabb “ismétlését” jövő tavasszal már utóbbi együttes nyeri.

Az elmúlt szezonokban rendre harmadik Szegednek viszont – bár nagyjából sikerült pótolnia a tőle javarészt az OSC-be távozottakat – roppant nehéz lesz megint megszereznie a bronzérmet, s inkább azok közé a csapatok közé számít immár, amelyek az új bajnokságban éppúgy lehetnek negyedikek, mint akár tizedikek. A középmezőny ugyanis alapvetően szintén megerősödött, ha úgy tetszik, felduzzadt, s a Szeged-Honvéd-Vasas-Debrecen négyeshez felzárkózva a végelszámolásnál ott lehet a Ferencváros, a BVSC vagy akár a Kaposvár is. Sőt az örökös bajnok, eddigi 26 elsőségével a vonatkozó listát nagy fölénnyel vezető, vízilabdaklubként 2011-ben azonban megszűnt Újpest is szót kérhet, miután a lila-fehér csapat – új néven, UVSE-ként – az alsóbb osztályú bajnokságokat nyerve visszaküzdötte magát az ob I-es mezőnybe.

Az alsóházból nehezebb lesz előretörnie ugyanakkor a Szentesnek és a Pécsnek, míg a KSI számára alighanem a kiesés elkerülése ígérkezik a legfőbb megoldandó feladatnak.

Az E.ON férfi ob I 1. fordulójának műsora:
október 7., kedd:
A Híd-OSC-Újbuda – RacioNet-Honvéd, Nyéki uszoda 19.00
október 8., szerda:
KSI SE-Debreceni VSE, Margitsziget, Széchy uszoda 18.30
PVSK-Mecsek-Fűszért – Szegedi VE 19.00
UVSE-Hunguest Hotels – VasasPlaket, Hajós uszoda 19.00
FTC – BVSC-Wáberer Hungária-Zugló, Népliget 19.30
Kaposvári VK – ZF-Eger 19.30
Valdor-Szentes – Szolnoki Dózsa-Közgép 19:30