Aradi vértanúk – Megemlékezések Debrecenben

Helyi hírek

Az aradi vértanúkra emlékeztek a hétfői gyásznapon Debrecenben, a kivégzett tábornokok emléktábláinál.

Nagysándor József honvédtábornok kőhalmánál Papp László alpolgármester kiemelte: nemzetünk gyásznapján fejet hajtunk azok előtt a mártírok előtt, akik hazaszeretetükért életükkel fizettek, aki szeretett hazájuk függetlenségéért büszkén adták életüket.

Egy idegen hatalom idegenek által végrehajtott bosszúhadjáratát szenvedte meg az ország – utalt a szónok a szabadságharcot követő megtorlásokra, hangsúlyozva, hogy “a hadbírák között nem találunk magyarokat, a megszálló katonaság, a csendőrség, a Habsburg birodalom más nemzetiségeiből állt, s a magyar társadalom szinte egy emberként fordult szembe a szabadságharcot leverő idegen hatalommal”.

A debreceni megemlékezéssorozat a 2-es számú honvédségi toborzóiroda Péterfia utcai épületének falán elhelyezett Nagysándor József-emléktáblánál folytatódott, ahol Drót László alezredes, az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese emlékezett a tábornokra.
A nap folyamán a debreceni oktatási intézmények diákjai további nyolc helyszínen helyeztek el koszorúkat és virágokat Gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnök és az Aradon kivégzett tábornokok emléktábláinál.