Havazás és balesetek Hajdú-Bihar megyében

Rendőrség
A hó és a havas eső nehezíti a közlekedést, mely következtében több baleset is történt. A megváltozott útviszonyoknak megfelelő közlekedés fokozott figyelmet igényel a járművezetőktől!

Az elmúlt 24 órában több személyi sérüléssel járó közlekedési baleset is történt Hajdú-Bihar megyében, melyek közül kettő halálos kimenetelű volt. A balesetek bekövetkezésében szinte minden esetben szerepet játszottak a csúszós, megváltozott útviszonyok.

A téli időjárás kedvezőtlen velejárója az ónos eső és a havazás. A csapadék miatt jéggel, hóval borított területeken lefagyott útburkolatokra, csúszós útszakaszokra kell számítaniuk a közlekedőknek. Az útviszonyok jelentős megváltozásából adódóan a járművek könnyebben megcsúsznak, ezáltal irányíthatatlanná válhatnak, ezért kiemelten fontos a sebesség csökkentése és a hirtelen kormánymozdulatok elkerülése. A síkos utakon való fékezés teljes összpontosítást kíván, ráadásul a fékút télen általában hosszabb, mint optimális fékezésnél. Amennyiben a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), úgy a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat és könnyen kicsúszhat. Ilyenkor lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, és csak akkor fékezzünk, amikor az autó már újra a kívánt irányban áll.

A látási viszonyok is gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani. Ugyanakkor a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság ezért kiemelten kéri a járművezetőket és gyalogosokat, hogy kellő óvatossággal és körültekintéssel vegyenek részt a közlekedésben.