Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka

Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? Mindennapi furcsaságainkról láthatunk fergeteges vígjátékot Debrecenben

Kultúra

Kényszeres mániáinkról, mindennapi furcsaságainkról készített bátor vállalkozásként fergeteges vígjátékot az Orlai Produkció. Van, hogy megakadunk, elbizonytalanodunk, összezavarodunk, gondjaink akadnak önmagunkkal és a világgal is. A Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? ebből a helyzetből nem drámát kreál, hanem vígjátékot, nagyon is szerethető és ismerős karakterekkel.

Vegyünk egy csapatnyi ismeretlen embert, tegyük őket egy szobába – esetünkben egy világhírű pszichiáter előszobájába –, és csukjuk rájuk az ajtót. Előbb-utóbb ki fog derülni, hogy mindegyiküknek megvan a maga szórakoztató heppje… Valódi akrobatika, amivel egymás mentőöveit bravúrosan kerülgetve és elkapkodva megpróbálnak igazi csapattá válni. A tét nem kicsi: megtalálják-e a játékszabályt, amellyel együtt és külön-külön is győzhetnek?

A darab írója Laurent Baffie, a számos díjjal kitüntetett francia színész, rendező, forgatókönyvíró. A komédia bemutatója 2005-ben volt Párizsban, és a siker akkora volt, hogy Franciaország szinte minden teátrumában műsorra tűzték, és elkészült belőle egy filmfeldolgozás is.

Az Orlai-előadás rendezője, Paczolay Béla, aki első alkalommal az Egyasszony című Péterfy-Novák Éva történetet vitte színre, amelyet a debreceniek egy korábbi DESZKÁ-n láthattak, majd egy évvel később a Bocs, félrement!-tel tért vissza. Ez utóbbit május 16-án játssza az Orlai Produkció a Csokonai Fórumban.

A kihívásokkal küzdő figurákat Pataki Ferenc, Ullmann Mónika, Schruff Milán, Járó Zsuzsa, László Lili, Rohonyi Barnabás és Cseh Judit keltik életre. Az előadást április 29-én (szombaton) 16 és 19 órától játsszák a Csokonai Fórum Latinovits termében.