A borfesztivál alatt 118 éves iker motorkocsis nosztalgia villamos járhat Szegeden

Helyi hírek Party Zone

Hat év után újra: a Borfesztivál alatt megint közlekedhet az SZKT 118 éves iker motorkocsija – értesült a város önkormányzati portálja, a szeged.hu.

A szokásos, hétfőn délután fél ötkor kezdődő öregfiú focira – jó, labdával nehezített testmozgásra – igyekeztem a vasutaspályára hétfő délután, amikor a volt konzervgyár és a volt Szilánk előtt megláttam a villamost. Ha nem vagyok késésben, gyorsan lövök is néhány fotót a mobiltelefonnal a szokatlan járatról, de erre már nem volt idő.

Szeged jó nevű kötöttpályás szakújságírójának sem lett volna rá ideje igazából, amikor meglátta, de mindent félredobva a villamos után eredt, miután teljesen véletlenül megpillantotta a szerkesztőségi ablakból.

Írásából kihámozható, hogy hat év után végre újra közlekedni fog a nosztalgiaflotta részeként az iker motorkocsi. A Borfesztivál alatt újra kimerészkednek vele, addig meg próbálják, nyúzzák, hogy akkor valóban használni lehessen és mindenki villamosozhasson vele.

A motorkocsik 1905-ben készültek a Schlick gyárban, a Budapesti Városi Villamos Vasút megrendelésére. Szóló motorkocsiként, 229 és 239, 1923 után 2533 és 2543 pályaszámokon futottak Budapesten. Ezek is favázasokként kezdték, ám ezt a típust „még éltében”, 1956–60 között a Füzesi Főműhelyben acélvázasították, majd 1968 és 1974 között állítottak párba a szóló motorkocsikat. Utolsó menetrend szerinti menetüket ikerkocsiként 1984-ben, Újpesten, a 10A viszonylaton teljesítették. Szeged első nosztalgiavillamosai lettek – írta Garai kolléga, a kötöttpályás.

-ka-

A nyitókép 2012-ben készült a szegedi Indóház téren, a fotó forrása. iho.hu