Széles skálán mozgó okos otthon árak

Gazdaság

A kényelem és költséghatékonyság egyre inkább meghatározóak a lakások építése esetén. Nem meglepő, hogy sokan érdeklődnek mostanában az okos otthon árak után, hiszen ezek kialakításával több szinten is lehet nyerni. Elsősorban az életvitel színvonala fokozható, valamint növelhető a biztonság, de egyáltalán nem utolsó sorban a rezsiköltségek jelentősen lecsökkenthetők. A globális klímaváltozás elleni harcban az energiatermelés formáinak általalakítása kiemelt szerephez jut és minden kW áram számítani fog. Érdemes tehát megragadni az esélyt, hogy mihamarabb megtörténjen az ingatlanok felokosítása, hiszen az egyre többet ér majd a közeljövőben.

Az okos otthon árak sok mindentől függnek

Állandó kérdés, hogy pontosan mekkora értéket képviselnek az okos otthon árak? Erre nem lehet egzakt módon válaszolni, hiszen minden ingatlan teljesen más paraméterekkel rendelkezik. Nem mindegy, hogy hány helyiség található, van-e terasz, kert, valamint a már meglévő műszaki állapot is meghatározó. Az OOTT okos otthon rendszer lehetővé teszi, hogy már befejezett ingatlanba, vésés nélkül utólag is kiépíthető legyen az otthonautomatizálás. Sőt, a már eddig üzemelő egységek is beillesztésre kerülhetnek a hálózatba, amennyiben valamilyen protokollon kommunikáció képesek.

A rendszer az összes, elérhető protokollt támogatja:

  • Z-wave,
  • RFXCOM (433Mhz),
  • Wifi,
  • Philips Hue,
  • Ikea,
  • Apple Siri,
  • Google Home,
  • Alexa,
  • és Nest.

Ennél fogva, ha már van légkondicionáló, valamilyen termosztát a fűtéshez, redőnyvezérlés, akkor azokra már nem kell pluszban költeni.

Okos otthon árak az ingatlanok rendeltetése függvényében

A klasszikus, kertvárosi vagy vidéki családi otthonokon túl, garzonok, közepes méretű lakások, nyaralók ugyanúgy felszerelhetők az intelligens vezérléssel. Egyértelmű, hogy minden felsorolt esetben más rendszerekre lesz szükség, aminek függvényében az okos otthon árak más értéket mutatnak majd. Összegségében azért elmondható, hogy megközelítőleg az ingatlan építési költségeinek 2-4 %-a az, amivel számolni érdemes. Nem mindegy továbbá, hogy csak részben történik meg az okosítás, vagy a maximum elérése a cél. Egy klasszikus családi okos otthon kialakítása, 4 klímával, radiátorokkal, kert- és garázskapu vezérléssel, vízfolyás-, nyitás-, valamint mozgásérzékelőkkel, HIFI integrálásával, megközelítőleg 1 millió Forintba kerül. Ez a befektetés ugyanakkor gyorsan megtérül.