Amit a műanyag ablak gumiról tudnod kell

Gazdaság

Nagy boldogság, amikor végre beszerelésre kerülnek az új műanyag ablakok. Ideális esetben ilyenkor a szakemberek elmondják amit a műanyag ablak gumikról tudnunk kell. Vagyis, hogy nem örökéletűek. Ha erről nem tudunk, akkor váratlanul érhet amikor azt látjuk, hogy szép lassan tönkremennek. A gumik ugyanis idővel megkeményednek, elveszítik az eredeti formájukat, de az is elő szokott fordulni, hogy kilapulnak vagy betöredeznek. Ha ezekre leszünk figyelmesek, az azt jelenti, hogy minél hamarabb ki kell cserélni. Ellenkező esetben problémát okozhatnak az ablakok működésében.


Megfelelő ápolást, karbantartást igényelnek

A műanyag ablakok egyik legfontosabb része a gumi szigetelés. Szépen végigfut a nyílászáró tokban és biztosítja az elemek pontos illeszkedését. A gumi fontos jellemzője, hogy puha, ez által tud rugalmasan hozzátapadni az ablaktokhoz. Idővel azonban megkeményszik, ha pedig ez megtörténik, akkor nem tudja megfelelően ellátni a feladatát. Az ablakszárny nem fog tökéletesen illeszkedni a tokhoz, a nyílászáró pedig huzatossá válik.

A keményedés szerencsére egy kis odafigyeléssel megelőzhető. A gumi tömítéseket legalább évente kell törölni egy glicerines vagy szilikonos ronggyal. Glicerinhez könnyen hozzájuthatunk a gyógyszertárban, szilikonhoz pedig a barkácsáruházakban. Ha ezt nem tetted meg és a műanyag ablak gumik tönkrementek, akkor sincs katasztrófa. Ez esetben egy szakember tud segíteni a problémán, méghozzá úgy, hogy a helyszínre jön, és kicseréli őket.

Nem tudod kitől kérj segítséget? Akkor keresd fel az ablakdoktor.hu weboldalt! Itt fel tudod venni a kapcsolatot egy hozzáértő személlyel, aki rövid időn belül segít a problémamegoldásban.

Bizonyos időközönként szükség van a gumi cserére

A gumicsere nem feltétlenül csak akkor történik meg, amikor a gumik már teljesen használhatatlanokká váltak. Rendszeres ápolás mellett is igaz, hogy 15 évente szükség van a cserére. Ennek az a magyarázata, hogy a műanyag ablak gumi szigetelés folyamatosan amortizálódik, azaz kopik, használódik. Idővel pedig nem tudja úgy ellátni a funkcióját, mint új korában. A nem ápolt gumik cseréje általában a beszerelést követő 10 év után válik időszerűvé. Ebből is látszik, hogy a rendszeres karbantartást nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen így ki tudjuk tolni a csere időpontját. Nagyon fontos, hogy az ablakkal 100%-ban kompatibilis gumiprofil kerüljön kiválasztásra. Ha a megfelelő szakemberre bízzuk a munkát, akkor ő pontosan tudni fogja mire ügyeljen, hogy hibamentes legyen a végeredmény.