Magyar és lengyel helyreállítási terv: csak akkor legyen jóváhagyás, ha kijavítják a hibákat

Európa

A magyar és a lengyel helyreállítási tervről Paolo Gentiloni biztossal folytatott szerdai vita során a képviselők a források megfelelő felhasználása érdekében nagyobb átláthatóságot kértek.

A gazdaságpolitikáért felelős biztos beszámolt a helyreállítási tervek jóváhagyásának állásáról: jelenleg a 25 leadott nemzeti tervből 22-t már jóváhagytak. A bolgár és a holland terv még nem érkezett be, a magyar, a lengyel és a svéd terv pedig a Bizottság jóváhagyására vár. A biztos hangsúlyozta: a három terv értékelésének befejezéséig a Bizottság nem nyilatkozik az egyes tervekről.

A vita során a legtöbb képviselő az értékelési folyamat átláthatóságát hiányolta, anélkül ugyanis nem követhető, hogy a magyar és a lengyel kormány milyen lépéseket tett a jogállamisággal és az igazságszolgáltatás elleni támadásokkal, az uniós jog elsőbbségével, a közbeszerzéssel, a korrupcióval és a kisebbségek nem egyenlő kezelésével kapcsolatos aggodalmak feloldására.

Számos képviselő kiemelte, hogy a Bizottságnak csak akkor kellene jóváhagynia a terveket, ha az érintett tagállamok minden egyes problémát az Unió pénzügyi érdekeit és az adófizetők pénzét védő költségvetési feltételrendszerrel összhangban orvosoltak. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem a magyar és a lengyel emberek ellen lépnek fel, hanem ellenkezőleg: azt akarják elérni, hogy az uniós pénzek az arra igényt tartó emberekhez és a vállalatokhoz, és ne korrupt politikusokhoz jussanak el.

vita részletei itt tekinthetők meg. A teljes vita itt tekinthető meg felvételről.

A vita magyar felszólalói