Nem lesz sztrájk a debreceni egyetemi iskolákban

Egyetem

A Debreceni Egyetem közoktatási intézményei nem csatlakoztak az április 20-i munkabeszüntetéshez, zavartalan lesz a tanítás szerdán.

– A Debreceni Egyetem gyakorló iskoláiban nem lesz sztrájk. Miklósvölgyi Miklós, a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola igazgatójának, valamint Kovács Árpádné, a Balásházy János Gyakorló Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium igazgatójának tájékoztatása alapján azt mondhatom, hogy nálunk nem lesz munkabeszüntetés – szögezte le Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a Campus Rádiónak adott interjúban. Hozzátette: az igazgatók a szülőket is tájékoztatták arról, hogy szerdán zavartalan lesz az oktatás.

– Ez egy racionális lépés, hiszen két héttel az érettségi előtt a pedagógusoknak valószínűleg más dolguk is van, minthogy egy olyan iskolában sztrájkoljanak, ahol egyébként kiváló a finanszírozás. A Debreceni Egyetem mindent megtesz azért, hogy az intézményben zökkenőmentes legyen a munka – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.

A rektor a múlt pénteki polgári engedetlenség kapcsán megjegyezte: a Csengő utcai gimnáziumnál Asbóth Endre és Kovács Gábor magánemberként nyilatkozott az egyik televíziónak, így ehhez a véleménynyilvánításhoz az intézménynek nincs köze. Ugyanakkor mivel mindkét tanár munkaidőben adott interjút, ezért a rektor kérte az igazgatót, vizsgálja meg, hogy az adott időpontban volt-e órájuk az érintetteknek, ha volt, miként gondoskodtak a diákokról.

Bács Zoltán kancellár az intézmények finanszírozására vonatkozóan kifejtette: a Debreceni Egyetem költségvetésében 2013-ig visszamenőleg kimutatható, hogy azóta 28%-al, 376 millió forinttal nőtt a gyakorlóiskolai rendszer finanszírozása. Ez messze meghaladja a felsőoktatási képzési tevékenység finanszírozásának 5,6 %-os változását.

– Ez nagyrészt a pedagógus életpályamodell bevezetésének köszönhető, melynek következtében a pedagógusok bére jelentősen emelkedett. Emellett a Debreceni Egyetem infrastrukturálisan is próbál – a lehetőségeihez mérten – figyelni iskoláira. Csak a tavalyi, 2015-ös évben 230 millió forinttal többet fordítottunk rájuk, mint amennyit köznevelési támogatásként az egyetem megkapott. Ebből az összegből festettünk ki, valamint vizesblokkokat és sportpályákat újítottunk fel az intézményekben, tavaly pedig a Kossuth-gimnáziumban alakítottunk ki menzát. Lehetőségeink szerint, sőt sokszor még azon túl is, mindent megteszünk ezekért az iskolákért, a tanulók, a pedagógusok, egyben az egyetemi gyakorlótanítások még jobb körülményeiért, de a tehervállalásnak is van határa anyagilag és más szempontból is – mondta el Bács Zoltán.

A kancellár hozzátette: bíznak benne, hogy valóban nem lesz sztrájk. Ugyanis amennyiben az intézmény pedagógusai azt tervezték volna, akkor szabályosan egy héttel korában megelőző tárgyalást kellett volna lefolytatni a fenntartóval, a munkáltatóval, vagyis az egyetemmel, de ilyen nem volt. Ha valaki egyénileg akciót tervez, abban az esetben az érvényes munkaügyi szabályok szerint jár majd az intézmény.