A magyar mint idegennyelv

Egyetem

Konferenciát szervezett „A magyar mint idegennyelv napja” címmel november 28-án a Debreceni Nyári Egyetem.

Az ország minden tájáról és külföldről érkező magyart, mint idegennyelvet oktató, illetve a magyar mint idegennyelv szakos tanárokat képző szakemberek először Szaffkó Péter, a szervező Nyári Egyetem igazgatója megnyitóját hallhatták, aki az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Bár a különböző magyar mint idegennyelvet oktató intézmények egymás konkurenciáját is jelenthetik, az ügyvezető szerint a véleménycsere és egymás segítése a munkában komolyabb eredményeket tud létrehozni, mint a versengés.

– Egy célunk van, hogy megszerettessük a magyar nyelvet és kultúrát mindazokkal, akiknek nincsenek magyar gyökereik, és ezért érkeznek a kurzusainkra – mondta Szaffkó Péter.

Nádor Orsolya a Károli Gáspár Református Egyetemről előadásában a magyar mint idegennyelv oktatásának múltját, jelenét és jövőjét mutatta be. A megvalósítandó feladatok között említette a hazai intézményrendszer el- és megismertetését, a külföldi intézményrendszer folyamatos fejlesztését, a rendszeres részvételt többszereplős nemzetközi pályázatokon, és a szélesebb körben ismert nyelvek marketingjének megismerését. Az előadást követő kerekasztal-beszélgetés résztvevői – Szili Katalin (ELTE), Maticsák Sándor (DE) és Fazekas Tiborc (Berlin) megállapították, hogy a magyar mint idegennyelv oktatása külföldön a legjobb országimázs-építő eszköz lehet, egy külföldi lektor kiválóan közvetítheti a nyelven keresztül a kultúrát az adott országban. A berlini magyar lektor szerint a magyar mint idegennyelv valójában az első számú hungarikum.

A második szekcióban a Debreceni Nyári Egyetem bemutatása után Szili Katalin, Pelcz Katalin (PTE) és Durst Péter (SZTE) felvázolták a korábban és jelenleg magyart mint idegennyelvet tanuló csoportok összetételét, és megvitatták a teendőket, amelyeket a célcsoportok változásához kell igazítani.

A harmadik szekcióban a Magyar Nyelvstratégiai Intézet három munkatársa – Szépe Judit, Szoták Szilvia és Maleczki József – mutatta be a témával kapcsolatos munkát, a diaszpórában végzett, magyar nyelvhasználattal összefüggő vizsgálatokat és a tervezett kutatásokat.

A több mint 50 résztvevőt vonzó konferencia végén Dobi Edit, az esemény szakmai főszervezője megállapította, hogy rendkívül hasznosak az ilyen jellegű találkozások, Szaffkó Péter igazgató pedig felajánlotta, hogy jövőre is szívesen megrendezi az intézmény a következő tanácskozást.