Védelmi együttműködési megállapodást kötött Magyarország és Niger

Az Európai Unió büntetőintézkedésekkel sújtaná a nigeri államcsíny felelőseit

Világ

Az Európai Uniónak büntetőintézkedésekkel kell sújtania a nigeri államcsíny felelőseit a német külügyminisztérium csütörtöki állásfoglalása szerint.

A nyugat-afrikai országgal folytatott fejlesztési és biztonsági együttműködés felfüggesztése után, következő lépésként “EU-s szankciókat kezdeményezünk a puccsisták ellen” – közölte Annalena Baerbock, a német diplomácia vezetője. Németország továbbra is támogatja a nigeri válság “afrikai megoldásáért” tett erőfeszítéseket – emelte ki a miniszter a tárca német hírportálokon idézett közleményében, hozzátéve, hogy a szövetségi kormány törekvéseinek célja az alkotmányos rend helyreállítása.

Annalena Baerbock a minisztérium tájékoztatása szerint már tárgyalt is a javasolt uniós szankciók ügyéről francia kollégájával, Catherine Colonnával, és telefonon egyeztetett Hassoumi Massoudouval, a megbuktatott nigeri kormány külügyminiszterével és Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel.

Nigerben július 26-án mozdították el Mohamed Bazoum demokratikusan megválasztott elnököt az elnöki gárda vezetésével. A vér nélküli államcsínnyel katonai vezetők egy csoportja szerezte meg a hatalmat. A térségbeli országokat összefogó szerezet, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) szankciókat vezetett be a junta ellen és katonai beavatkozást helyezett kilátásba.