magyar kupa serleg

Idén új győztest avatnak a Magyar Kupában

Sport

Új győztest avatnak a labdarúgó MOL Magyar Kupában: a szerdai döntőben érdekelt ZTE FC és a másodosztályú Budafoki MTE még nem nyerte el még a trófeát.

A sorozat 113 éves történetében eddig 18 klub diadalmaskodott, alacsonyabb osztályú együttesként kettő ért a csúcsra, 1934-ben a Soroksár, 1984-ben pedig a Siófok – ugyanakkor előbbi szezonban a világbajnokság miatt a profi csapatok visszaléptek a küzdelmektől.

A bajnokságban a ZTE a legutóbbi öt fordulóban egy győzelem mellett három vereséget szenvedett, igaz éppen szombaton, a Mezőkövesd otthonában rendezett kiesési rangadón tudta begyűjteni a három pontot. A zalaegerszegiek kispadján már Boér Gábor ült, akit múlt hétfőn neveztek ki az elmúlt hetek eredménytelensége miatt menesztett Ricardo Moniz helyére.

Mátyus János csapata, a Budafok a Merkantil Bank NB II-ben a legutóbbi négy fordulóban nem szenvedett vereséget, két-két győzelem és döntetlen a mérlege ebben az időszakban, ráadásul ezeken a találkozókon mindössze egy gólt kapott. A Zalaegerszeg egyszer már játszott a döntőben, a 2010-es fináléban a Debrecennel szemben bukott el. A ZTE a 2002-es bajnoki cím után érhet el újabb kimagasló sikert, amennyiben legyőzi a Budafokot, a Győr, a Székesfehérvár és a Debrecen után a negyedik vidéki klub lesz, amely nyert már bajnokságot és kupát is.

A Budafok – eddigi legjobb szerepléseként – 2017-ben, akkor még harmadosztályú csapatként elődöntős volt az MK-ban. A Puskás Arénában sorra kerülő találkozóra a múlt szombati adatok alapján már több mint húszezer jegyet eladtak, így remek hangulatú összecsapás várható. A 19.30 órakor kezdődő találkozót élőben közvetíti az M4 Sport.

A korábbi nyertesek kupa győzelmeinek a száma:

Ferencvárosi TC 24
MTK Budapest 12
Újpest FC 11
Budapest Honvéd  8
Debreceni VSC 6
Győri ETO 4
Vasas 4
Diósgyőri VTK 2
MOL Fehérvár FC 2
Bocskai (Debrecen) 1
III. Kerületi TVE 1
Soroksár 1
Szolnoki MÁV 1
BFC Siófok  1
Békéscsaba 1912 Előre  1
Pécsi MFC  1
Sopron  1
Kecskeméti TE 1