Illegális migránsok Bács-Kiskun megyében

Rendőrség

A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2021. november 28-án 22 órakor Kelebiánál 27 határsértőt, 2021. november 29-én 1 órakor Bácsborsódnál 34 illegális migránst, majd 2 óra 20 perckor szintén Kelebiánál 24 határsértőt tartóztattak fel. Ellenőrzésük során a migránsok afgán és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészéssel gyanúsítható egyiptomi és jemeni állampolgárok letartóztatásban várják ügyük lezárását.

Dunavecse térségében 2021. szeptember 19-én reggel a rendőrök megállítottak egy járművet, amelyet egy cseh tartózkodási engedéllyel rendelkező férfi vezetett. Róla később kiderült, hogy egyiptomi állampolgár. A járműben rajta kívül egy jemeni férfi, valamint további öt határsértő utazott – egyikük a csomagtartóban –, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a szír migránsokat az egyiptomi férfi és jemeni társa Nyugat-Európába akarták csempészni. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztályán mindkettejükkel szemben büntetőeljárás indult őrizetbe vételük mellett.

Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A jelenleg is letartóztatásban lévő gyanúsítottak ügyében a nyomozók a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az iratokat bíróság elé állítás javaslatával átadták a járási ügyészségnek.

Illegális migránsok Kelebia térségében.

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások 2021. november 29-én 13 óra 10 perckor 10 külföldit tartóztattak fel Kelebia közigazgatási területén. Az illegális migránsok afgán állampolgárnak vallották magukat, és jogellenesen jutottak be az ország területére.

A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.