Ég a nagytemplom, eltűnt öt ember

Rendőrség

Szerencsére csak szimuláció volt a fenti esemény, ami annak a megyei ellenőrző gyakorlatnak a része, amit július 31-én tartottak Debrecenben a Kossuth téren.
Ennek a gyakorlatnak a célja a hivatásos tűzoltóságok közötti együttműködés fejlesztése egy nagy erő- és eszközállományt igénylő beavatkozás esetére. A tréning során a tűzoltás vezetésére jogosult személyek felkészültségét is ellenőrizték, továbbá tesztelték a szerelési, helyismereti, szituációs begyakorló gyakorlatokon elsajátított ismereteket, valamint a beavatkozó állomány helyismeretének, szerelési és gyakorlati készségének, a felszerelések üzembiztonságát.

A szimulált vészhelyzet forgatókönyve szerint a Nagytemplom vezérlőtermében elektromos tűz keletkezett, ami átterjedt a templom nagytermére is, melynek hatására a tűzjelző bejelzett. A lelkészek és a templom dolgozói megkezdték a lángok megfékezését, de nem jártak sikerrel, ezért elkezdték kiüríteni az épületet. A nagy füstben azonban öt fő lemaradt, őket nem találják. A tűzoltóknak az oltáson kívül az ő megtalálásuk is a feladata volt.

Az irányító állomány, valamint a beavatkozó debreceni, hajdúböszörményi, hajdúnánási, nyíradonyi és püspökladányi egységek a feladatokat a taktikai elveknek és a vonatkozó szabályoknak megfelelően hajtották végre, melyet a délelőtt végén a megyei tűzoltósági főfelügyelő, Kerek László tű. alezredes megfelelőre értékelt.

katasztrofavedelem.hu