Csütörtökön indul a Strand Fesztivál

Party Zone

Csütörtökön tizedik alkalommal nyitja meg kapuit Zamárdiban a STRAND Fesztivál, amely minden eddiginél teljesebb kínálattal zárja a Balatoni nyarat. Világsztárok és a legnagyobb magyarok, podcast fesztivál, élő legendák, Halott Pénz fesztiválnap és rengeteg játék mellett a Balaton legnagyobb tűzijátéka is itt lesz látható. Tíznél is több színpadon és programhelyszínen négy nap alatt közel kétszáz program várja a STRAND vendégeit a MOL Nagyon Balaton egyik legnagyobb eseményén. Jegyek elővételben és a helyszínen is kaphatók.

 

Összeszedtük a 10 legfontosabb tudnivalót az idei STRANDról.

 

#1 Világsztárok A-Z-ig

A STRANDra jellemző műfaji sokszínűség jegyében igazán színes nemzetközi kínálat várja a Zamárdiba utazókat. Érkezik Alvaro Soler, Clean Bandit, Kungs, Parov Stelar, Sam Feldt, Sean Paul, The Stichman Project, Timmy Trumpet és Tom Walker, vagyis klasszikusok, grammy-díjasok, aktuális slágergyárosok és a legnagyobb partik kapitányai mind-mind a STRAND fedélzetén!

#2 Élő legendák élőben a STRANDon!
A STRAND és a Hajógyár közös projektje az idei fesztiválon debütál. A két csapat felkérésére élő legendák és fiatal művészek dolgoztak együtt az elmúlt hetekben és közösen hoztak össze olyan feldolgozásokat és új dalokat, amelyek egy része kizárólag a STRAND Fesztiválon lesz hallható, a legtöbb azonban várhatóan a rádiók és a YouTube nagy sikere lesz majd.

Valmar az R-Go negyven éves slágerét, a Bombázót dolgozta fel, a pár nappal ezelőtti premier után élőben először vasárnap a MOL Nagyszínpadon szólal meg ez a dal, amelyhez a videóklipet is a koncerten forgatják. Szintén vasárnap szerepel együtt az Ivan and the Parazol és Menyhárt Jenő, az Európa Kiadó Mocskos idők című dalát állítják együtt színpadra, amely a Besúgó című sorozat főcím zenéjeként lett újra nagy sláger nemrég. Az első estén több legenda is vendégeskedik a STRANDon. Délután a KFT zenekar vendége lesz a Carson Coma, ők a Bábu vagy! című dalt adják elő együtt, éjjel pedig a Wellhello vendégeként jön Charlie. A Nézz az ég felé! című klasszikus most hallható majd először és talán utoljára a kettejük előadásában. Sokan kíváncsian várták, hogy a Kispál és a Borz Még egyszer című dala hogyan szólal meg az Analog Balaton tolmácsolásában – ez is kiderül a STRANDon! Akárcsak Az utolsó szerelmes dal, amelyet Jónás Vera és Karácsony János közösen keltett újra életre!

 

#3 Halott Pénz Fesztivál

Az év eleji Arénakoncert után augusztus 20-án a STRAND Fesztiválon egy egész nap a 18 éves Halott Pénz születésnapja jegyében zajlik. A fesztivál szervezői Marsalkó Dávidot és csapatát kérték fel, hogy állítsák össze az aznapi line-upot, a 18 éves zenekar 18 programmal és koncerttel érkezik. A MOL Nagyszínpad programját záró kétórás show-ban gospelkórus és több vendég művész is szerepel, akikkel korábban már dolgozott együtt a zenekar. Napközben több színpadon az ő meghívásukra ad koncertet KrúbiDzsúdló, a Blahalouisiana, az Irie Maffia, a SupernemOhnody, a Hiperkarma, a Mary PopkidsBeton.Hofi, a ByeAlex és a Slepp, illetve a Hősök. Éjjel a

Filmio Kertmozi egyik filmjét is a Halott Pénz választotta, de a hajnaléig tartó szülinapi afterpartit is a csapat és barátai celebrálják.

 

#4 Az első Podcast Fesztivál

Első alkalommal, a Telekommal közösen rendeznek Podcast Fesztivált Magyarországon, ahol összegyűlnek a hazai podcast szcéna legjobbjai részvételével, melynek a STRAND Fesztivál ad otthont. A helyszínen felállított látványstúdióban a fesztiválozó közönség élőben, a podcastok lelkes hallgatói pedig online, vagy utólag lehetnek részesei az élménynek. A Podcast Fesztivál felvezetőjeként augusztus 17-én már együtt hangolódhatunk a STRANDra, ugyanis a Márkó és Barna vezette  Sikídeg egy különkiadással készül a nulladik napra. Azok, akik pedig személyesen hallgatnák a Podcast Fesztivál vendégeit minden nap 14 és 19 óra között megtehetik majd a Telekom Kraft Kertben. After Sajó Dáviddal, Concorde Podcast, Dob + Basszus – Csorba Lócival és Lévai Balázzsal, IstenEst – Istenes Bencével, Magenta Podcast, Szavakon túl – Kadarkai Endrével, Sunday Brunch – Puskás-Dallos Bogival, TRIÓ! Abosi Barnival, Henry Kettnerrel és Török Ábellel és Sávlekötő – Lil Frakkal várja majd a podcast kedvelőket

 

#5 STRAND Tábortűz –  a VEB2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával

Már-már hagyomány a STRAND Fesztivál programjában az egyik legnépszerűbb éjszakai helyszín, amelynek ezúttal is Járai Márk a házigazda-szervezője. Este 11 után naponta két koncert a Balaton partján, a tábortűz mellett csupa olyan előadóval, akiket máskor nagyszínpadokon láthatunk és hallhatunk. Érkezik Giogrio és Barni, Lovasi András, Azahriah, a Bohemian Betyars Trio, Szekeres Andris X Barbaro, Saya Noé, Ohnody, Szivák Zsolt, Kirstoaf, Nové Soma, Beton.Hofi és a házigazda, Járai Márk.

#6 A Balaton legnagyobb tűzijátéka

Augusztus 20-án nemcsak a Halott Pénz Fesztivál teszi emlékezetessé az estét, de a 9 órás kezdés előtt Zamárdi Szabadstrandjáról, a STRAND Fesztiválról lesz látható a Balaton legnagyobb tűzijátéka is!

#7 Nappali programok

Budavári Palotanegyed színpad már kora délutántól közös jógázásra hív, de a színpad szakmai beszélgetések, táncelőadások, közönségtalálkozók, akusztikus koncertek és kerekasztalbeszélgetések helyszínéül is szolgál majd. A STRAND mindig is híres volt barátságos és közvetlen hangulatáról. Ez az idén sem lesz másképp. A rengeteg program mellett a szervezők olyan aktivitásokkal is készülnek, melyeken új barátságok születnek és közelebb hozzák egymáshoz a fesztiválozókat. Ebben az évben a STRAND Arénában Sorverseny, Futárvexi, Egy perc és nyersz és Pacman fogócska is várható már 13 órától, a STRAND napi csata részeként pedig székfoglaló, kötélhúzás, kidobó és párnacsata is lesz.

Napi Csaták a leglátványosabb össznépi programok. A MOL Nagyszínpad előtti réten és a STRAND Arénában 17:30-tól kötélhúzás, kidobós és párnacsata várható, több száz fesztiválozó részvételével!

A több helyszínt is összefogó Telekom Kraft Kert szintén izgalmas, színes és változatos programokkal telik meg a fesztivál négy napjára. Az Index Kávéháznál Bánki Beni négy zenész barátját faggatja és minden beszélgetés végén egy közösen írt művet is előadnak, ami a fesztivál közönsége előtt debütál, de lesznek előadások, bűvész show és fesztikvíz is. Az interaktív programok listáját pedig tovább színesítik a gitársuli és a játszóház projektek. A Zenedoboz helyszínen minden délutántól Chill Hourrel készülnek Kamával, Beton.Hofival, Szirtes Adéllal és a CsakNekedKislánnyal. A Poket Vates Előadás első felében a (társ)alapítók beszélgetnek az irodalom mai szerepéről, a kulturális szcénáról, a két márka történetéről és az együttműködésükről. A második felvonás egy eklektikus showcase, melyben klasszikus és kortárs versek, irodalomhoz köthető dalok, slam poetry és spoken word szövegek hangoznak el.

A STRAND központjában felépülő, 14 méter magas STRAND VÁR a fesztivál fő találkozási pontja, ahonnan nemcsak látszódik a Balaton, a színpadok, de hintákon ücsörögve minden bizonnyal ez lesz az egyik legnépszerűbb lounge helyszín is Zamárdiban.

#8 TikTok házigazdák – négy napon át

A STRAND nemcsak újra beindítja a korábban is sikeres TikTok catornáját, de olyan nevekez kért fel házigazdáknak, akik nem titkoltan közel állnak a fesztiválhoz. Ők azok, akik ebben a négy napban egymásnak adják majd a telefont és mutatják meg az ő STRANDjukat a követőknek. Metzker Viki mellett Bánki Beni, Fluor Tomi, Istenes Bence, Kiss V. Balázs bűvész, Lil Frakk, Marics Peti és Marsalkó Dávid nemcsdak a színpadon, de a TikTokon is velünk STRANDolnak augusztus 18-tól!

#9 Gyerekeknek és családoknak

Sok-sok gyerek álma, hogy ott lehessen a STRANDon. Nem is csoda, hiszen a kedvenc zenekaraik mellett rengeteg program várja őket, ahol alkotni, játszani, sportolni lehet: földön, vízen, levegőben… 11 év alatt pedig nagyon méyen nem is kell zsebbe nyúlni, hiszen a gyerekek „belépője” egy rajz, amely a STRAND-ot, vagy a Balatont ábrázolja úgy, ahogyan ők szeretik.

 

#10 Színpadok és programok

Nehéz lenne felsorolni az idei STRAND programjai, színpadait, helyszíneit, de tegyünk egy kísárletet: MOL Nagyszínpad, FoodPanda Stage, Telekom Kraft  Színpad, Hajógyár – Petőfi Színpad, Telekom KRAFT Kert, STRAND Filmio Kertmozi,  STRAND Tábortűz, I. Podcast Fesztivál, Budavári Palotanegyed, Borsodi Malátabár, STRAND Aréna, Ballantine’s Stage, Meister Zone by Jagermeister, MOL VIP, MOL Nagyon Balaton Terasz, Telekom Crazy Race, Decathlon Road Show, …