Kerti teendők márciusban

Ország

Évtizedekkel ezelőtt amikor még volt négy évszak akkor tavasszal valahogy több idő volt a tavaszi munkákra a kertben. Mostanában szinte csak két évszak váltja egymást, így egyből a nyárba lépünk tavasz helyett, viszont nincs idő a kertészeti munkákat. Ha jó termést szeretnénk, akkor minél előbb el kell kezdeni a munkákat.

Ebben a cikkben arról írunk részletesen, hogy milyen dolgokat kell elvégezni márciusban odakint. Kitérünk arra, hogyan alakul a motoros kerti gépek forgalmazása az interneten.

Melyek a legfontosabb feladatok a tél végén-tavasz elején?

A legfontosabb első munka a gyümölcsfák metszése, a díszfák és bokrok, szőlőoltványok és rózsatövek ültetése ezek alapos megöntözésével, hiszen különben nem gyökeresednek meg a csemeték.

Az idősebb gyümölcsfákat a tél végén már meg lehet tisztítani a felválló kéregpikkelyektől. Utána a korona ritkítása következik, amikor a besűrűsödött, egymáson átnövő ágakat és vesszőket kell kimetszeni. Csak így érhetjük el, hogy minden gyümölcsöt érjen a napsütés.

Elkerülhetetlen a tavaszi lemosó permetezés a kert minden fából készült tárgyát és az összes lombhullató növényt le kell permetezni. Erre a legalkalmasabb a bordói lé, amit 1%-os töménységben kell a növényekre permetezni. Ez egy környezetbarát szer, ami minden gombás betegséget megelőz.

Mit érdemes vetni márciusban?

Március második felében el kell vetni a hideg tűrő magokat, a zöldborsó, sárgarépa, petrezselyem, pasztinák magját és el lehet dugni a vöröshagyma dughagymáit és a fokhagymát is.

Az évelő virágok ültetésének és a tearózsa metszésének is itt az ideje. Ki lehet tenni a szabadba a fagymentes helyen teleltetett növényeket a leandereket, babér és pálmafákat.

A mángold már szedhetővé válik, friss levelei jó főzelék alapanyagok, de a rebarbara húsos levélnyeleit is lehet már szedni. Ha van már virágzó gyümölcsfánk, akkor ne permetezzük meg, mert a méheket elpusztítjuk vele.

Mit kell még tenni március után a kertben?

Amennyiben már jó az idő, egészen a hónap végén vagy április elején az ablak és erkélyládákat betelepíthetjük változatos egynyári virágokkal, új színű csüngő fajtákkal is kísérletezhetünk.

Április elején el lehet vetni a nem fagyérzékeny zöldségeket, az erős gyökerű virágok palántáit, mert ezek elviselik az átmeneti, talajmenti fagyokat, vagy erős lehűlés esetén le lehet takarni a palántákat akár újságpapírral is.

Majd ha már nem várható fagy, akkor lehet elvetni az uborka, a tök, a cukkini, dinnye, patiszon magját, de a paprika és paradicsom palántákat csak a május eleji fagyok után szabad kitenni. A levéltetvek megjelenésekor le kell permetezni a növényeket a szívó kártevők ellen lehetőleg olyan vegyszerrel, amely környezetbarát.

Ha a permetezéshez szeretnénk beszerezni egy motoros kerti gépet az Agrocaretech szerszám és mezőgazdasági kisgép webáruházban megtehetjük. Számtalan kerti kisgéppel foglalkoznak, így a beszerzéssel nem lesz gond.

Összegezve
Ha kijön a tavasz egyszerre nyakunkba szakad a kertben a sok munka, de aki kertészkedni szeret az nem a munkát, hanem a kinti tevékenykedést látja, amit nagy örömmel végez akkor is, ha az fáradtsággal jár. (x)