Régi fényében ragyog Győrben a 16. Magyar Táncfesztivál

Kultúra

Végéhez közeledik Győrben a 16. Magyar Táncfesztivál. A járvány 2020-ban végül a győri szervezőket is térdre kényszerítette, így tavaly kénytelek voltak lemondani az évek óta sikeres és népszerű rendezvénysorozatot. Idén azonban a fesztivál a régi fényében ragyog és a 750 éves Rába-parti barokk város élő színpadi előadásokkal, szabadtéri vetítésekkel, kiállításokkal, közönségtalálkozókkal várja ismét a fesztiválra látogatókat.

Bár a világjárvány még az idei fesztivál programjába is némiképp beleszólt, a szervezők kreativitása gazdag és érdekes – félig virtuális és félig élő – programokkal lepte meg a táncrajongókat. “Amikor hozzákezdünk a szervezéshez, akkor általában már január-februárban összeáll a program, de idén a járványhelyzet miatti bizonytalanságból adódóan csak áprilisban tudtuk véglegesíteni a terveket. – magyarázza Keszeiné Tóth Bernadett, a Győri Balett művészeti menedzsere. Maga az elv az volt, hogy valahogyan eljussunk az online világból a valóságba. A fesztivál ideje alatt minden nap online megtekinthető egy előadás, amelyhez az új helyszínen, az Apátúr-házban közönségtalálkozókat szerveztünk, így személyesen is találkozhatott a közönség az alkotókkal és a táncosokkal.” Emelett a városban rendkívül népszerű Gyermek Táncfesztivál is folytatódott, amelyben a legkisebbeket játékos gyermekelőadásokon a győri balett művészei vonták be a tánc varázslatos világába. Az Apátúr-házban a rendezvénysorozat végéig táncfotó kiállítás tekinthető meg az ország legismertebb együtteseinek előadásaiból készült művészi fotókból.

A szervezők a hétvégre koncentráltak a szabadtéri előadásokkal. Az online bemutató után végre élőben, színpadon is megtekinthette a közönség a Győri Balett – a Bartók Tavaszra a MÜPÁ-val közös koprodukcióban készült GisL című legújabb előadását. Velekei László a klasszikus balett történet Giselljét dolgozta fel a kortárs és modern táncnyelvet vegyítve a klasszikus balett elemeivel. A technikailag kiemelkedően képzett társulat számára is nagy élményt jelentett újra közönség előtt játszani. A győri Széchenyi téren felállított szabadtéri színpadon nagy sikerrel, teltház előtt mutatták be a produkciót. A címszerepben Herkovics Eszter Adriát, Albrecht szerepében Daichi Uematsu-t valamint mellettük Guti Gerdát és Luca Dimic-et láthatta a közönség a főbb szerepekben. Az előadást legközelebb ősszel a budapesti Müpában lehet újra megtekinteni.

A fesztivált június 19-én, szombaton este 8 órától a Kárpát-medence táncai című est zárja a Széchenyi téri szabadtéri színpadon. Ezen az estén a magyar amatőr néptánc mozgalom legnívósabb együttesei lépnek színpadra. Az est fellépői a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes, a Bihari Táncegyüttes, a Vasas Művészegyüttes Tánckara, a Győri Lippentő Táncegyüttes, a Szentendre Táncegyüttes és a Fitos Dezső Társulat valamint a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes lesznek.

A fesztivál minden évben tiszteleg a magyar táncművészet nagy mesterei előtt. Évek óta hagyomány, hogy felköszöntik Novák Ferenc “Tatát” és Roboz Ágnes mesternőt a születésnapja alkalmából. Sajnálatos módon Roboz Ágnes már nem lehet többé a fesztivál díszvendége – a legendás karaktertánc mester idén márciusban hunyt el.

A helyi közönséget és a Győrbe látogatókat a fesztivállal együttműködő Botanica Cafe & Bar az együttes táncosai és az előadások által inspirált koktélkülönlegességekkel lepte meg. A koktélokra szomjazók például megkóstolhatják Daichu Uematsu különleges matcha teás japán ihletésű koktélját vagy a GisL előadás mandulás-rozmaringos cabernet-s ízvilágát. A koktélok a fesztivál után még körülbelül három hónapig lesznek elérhetőek és megkóstolhatóak a győri Botanica-ban.

Fotó: Facebook/Győri Balett/Szabó Béla

– Vida Virág –