Orosz gyermekkar győzött a debreceni kórusfesztiválon

Kultúra

A Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál Nagydíjas versenyén, amelyet a Kölcsey Központ Nagytermében vasárnap tartottak a versenykategóriák nyertesei mérhették össze tudásukat. A rendkívül magas színvonalú műsorban a Ponomaryov Vesna Children’s Choir Oroszországból (karnagy: Nadezhda Averina), a Marymount Secondary School Choir Hong Kongból (karnagy:Jane Lau), a Youth Chamber Choir „Sophia” Ukrajnából (karnagy: Alexey Shamritsky), az Eos Female Choir Olaszországból (karnagy: Fabrizio Barchi) valamint az Academic Choir Maribor Szlovéniából (karnagy: Tadeja Vulc)léptek fel.

Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál 2000 EUR összegű Nagydíjának nyertese a nemzetközi zsűri döntése alapján a Ponomaryov Vesna Gyermekkar lett.* (kórus bemutatása a lap alján)
A kórus karnagya Nadezhda Averina 500 EUR értékű karnagyi különdíjban részesült. Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál Nagydíjasa 2017-ben meghívást kap a “Kórusmuzsika Európa Nagydíja” (EGP) versenyre.

Gyermekkarok kategóriában:
1. Ponomaryov Vesna Children’s Choir (RUS)
2. Lautitia Gyermekkar (HUN)
3. Lastivka Children’s Choir (UKR)

Ifjúsági kórusok kategóriában
1.Marymount Secondary School Choir (HKG)
2.Lautitia Ifjúsági Vegyeskar (HUN)
3.Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar (HUN)

Egyneműkarok kategóriában
1. –
2. Eos Female Choir (ITA)
2. Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet Női kara (HUN)
3. –

Kamarakórusok kategóriában
1. Youth Chamber Choir „Sophia” (UKR)
2. Parahyangan Catholic University Choir (INA)
3. Kórus Spontánusz (HUN)

Vegyeskarok kategóriában:
1.Academic Choir Maribor (SLO)
2.Ensemble vocal (GER) 89,9
3.Parahyangan Catholic University Choir (INA)

Különdíjak:

A kortárs mű legjobb előadásáért különdíj adományozható egy olyan kórus számára, amely szabadon választott műsorában a legigényesebb és leghitelesebb módon tolmácsol egy 2011 után keletkezett művet. A nemzetközi zsűri és a művészeti tanács döntése alapján a 350 EUR értékű különdíjat a Marymount Secondary School Choir (karnagy: Jane Lau) kapta, a döntőben előadott Beischer-Matyó Tamás: A Virágok vetélkedése című darabjáért.

A nemzetközi zsűri és a művészeti tanács döntése alapján a Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusverseny egyenként 350 EUR összegű karnagyi különdíjának nyertese Alexey Shamritsky, az Youth Chamber Choir „Sophia” kórus vezetője, Ivan Yohan, a Parahyangan Catholic University Choir kórus vezetője, valamint Tadeja Vulc, a Academic Choir Maribor kórus vezetője.

Gulyás Görgy centenáriumi karnagyi különdíj 300.000 Ft értékben, melyet Gulyás Györgyné Mánya Éva ajánlott fel annak a kórusvezetőnek, aki a kortárs művel előadása során a kórushangzásra különösen nagy figyelmet fordított. A nemzetközi zsűri és a művészeti tanács döntése alapján a Gulyás György centenáriumi karnagyi különdíjának nyertese Nadeshda Averina, a Ponomaryov Vesna Children’s Choir kórus vezetője.

A nemzetközi zsűri és a művészeti tanács döntése alapján a Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusversenyen, az Editio Musica Zeneműkiadó Kft. által felajánlott 120.000 HUF értékű különdíjat magyar zeneszerző művének kiemelkedő megszólaltatásáért Kocsis – Holper Zoltán, a Kórus Spontánusz karnagya kapta.

In Memoriam Szesztay Zsolt karnagyi különdíj, valamint művészi értékű oklevél jár annak a magyar kórus karnagyának, aki az ezredforduló után keletkezett kortárs művet a leghitelesebben tolmácsolja. A nemzetközi zsűri és a művészeti tanács döntése alapján 250 EUR összegű „In Memoriam Szesztay Zsolt” karnagyi különdíjának díjazottja Nemes József, a Lautitia Gyermekkar vezetője.

A nemzetközi zsűri és a művészeti tanács döntése alapján a Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusversenyen, a Kontrapunkt Zeneműkiadó Kft. által egy kiváló fiatal karvezető számára felajánlott 50.000 HUF értékű kottacsomagot Alexey Shamritsky, a Youth Chamber Choir „Sophia” karnagya kapta.

*Ponomaryov Vesna Gyermekkar (Oroszország, Moszkva) Karnagy: Nadezhda Averina

A Ponomarjov Vesna Gyermekkar az azonos nevű moszkvai iskola felsőbb éves tanulóiból alakult, 2015-ben ünnepelték fennállásuk ötvenedik évfordulóját. Az iskola igazgatója, és a kórus  művészeti vezetője közel ötven éven keresztül – az Oroszország Érdemes Művésze címmel kitüntetett – Alekszander Ponomaryov (1938-2012) volt. A kórust  2012 óta Nadezda Averina, a Moszkvai Konzervatórium professzora, orosz és nemzetközi kórusversenyek rendszeres zsűritagja irányítja.
A Vesna gyermekkar jól ismert Oroszországban és külföldön egyaránt. Számos nemzetközi kórusversenyen részesült rangos elismerésekben pl. Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Kanadában, Bulgáriában, Magyarországon és Belgiumban. 2000-ben a felnőtt kórusokat is felsorakoztató mezőnyben elnyerte  a Kórusmuzsika Európai Nagydíját.  Legfrissebb sikerei a 2014-ben Belgiumban és Németországban megrendezett nemzetközi kórusversenyeken szerzett első helyezések.
A Vesna Európa-szerte 12 országban mutatta be koncertprogramjait, fellépett már Kanadában, Japánban és Kínában is, valamint hazája mintegy 50 városában. Moszkvában a legnevesebb koncerttermek adtak otthont szerepléseinek, ahol sok híres zenekarral és művésszel állhattak egy színpadon.  A kórus változatos és széles körű repertoárral rendelkezik. Fellépéseikről több lemezkiadó, televízió és a rádió is készített már felvételt.