Szeged, Libertine Könyvkiadó, Aranylétrás Könyvek, Rejtő Jenő

Az örök klasszikus Rejtő Jenő ponyva helyett ezúttal díszkiadásban

Helyi hírek Kultúra Ország

Egy népszerű és egy kevésbé ismert Rejtő-regény kapott helyet a Libertine Könyvkiadó 2022 tavaszán elindított sorozatában, az Aranylétrás Könyvekben, amelynek célja magyar és külföldi, klasszikussá vált szerzők kevésbé ismert vagy emblematikus műveinek kiadása egyedi és minőségi kivitelben.

A sorozat nem titkolt célja volt a gyűjtőszenvedély felélesztése is – ebben is sikerrel járt, hiszen a minden évben tavasszal, illetve ősszel megjelenő kötetek első 1000 példánya ráadásul számozottan kapható, így exkluzív kör tagja lesz, akinek a könyvespolcán ezek a kiadások sorakoznak. Az új Rejtő-kötethez ráadásul Rudolf Péter levele jár ajándékba.

Az Aranylétrás Könyvek-sorozat a külső és a belső értékek összehangolására törekszik, így mind a borítógrafikára, mind a szöveggondozásra nagy hangsúlyt fektetnek. Így volt ez a sorozatot nyitó Szerb Antal-regény, A Pendragon-legenda, majd az azt követő Virginia Woolf-könyv, a Mrs Dalloway esetében, valamint a frissen megjelent Rejtő-kötetnél is.

A sorozat vizuális koncepciója Szép-Bíró Erika grafikus és textiltervező munkája, akinek ezúttal nehéz dolga volt, ugyanis a Rejtő-kötetben két regény kapott helyet: A szerző egyik legismertebb és talán legnépszerűbb regénye, a Vesztegzár a Grand Hotelben, valamint egy kevésbé ismert szöveg, a Tigrisvér. Míg előbbi az indonéz szigetvilágban játszódik, addig utóbbi a vadnyugaton.

Keletet és nyugatot mindkét történetben a fegyverek kötötték össze, illetve a barnás-narancsos színvilág

– mondja Erika, akinek bravúrosan sikerült a látvány szempontjából összefésülnie a két történetet.

A Rejtő-életmű – hasonlóan a szerző élettörténetéhez – legendásan sok filológiai problémát hordoz magában, az eredeti kéziratok hiányával kezdve a hivatalos és önjelölt cenzorok ténykedésén át az egyéb okokból létrejött szövegromlásokig. Ezért különösen fontos volt, hogy a lehető leginkább körültekintő módon foglalkozzanak a szöveggondozással; a kötet szerkesztője ezért többször konzultált Thuróczy Gergely Rejtő-kutató irodalomtörténésszel, a Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos segédmunkatársával.

Thuórczy véleményét a szövegválasztás során is kikérték.

A Vesztegzár megjelentetését népszerűsége mellett az is támogatta, hogy ez – az irodalomtörténészt idézve – „valószínűleg a legjobban megírt Rejtő-regény”, míg a másik regény, a Tigrisvér az életmű egy kevésbé ismert darabja, amely meglepően aktuális kérdést vet fel. A rettegett, Tigris nevű vadnyugati bandita körül bonyolódó, kalandos westernsztori alapvető kérdése: vajon azok vagyunk-e, akiknek mondanak minket? Mi az identitásunk alapja? Amit mi, magunk tudunk, gondolunk, érzünk, vagy az, amit mondanak nekünk?

“Az, hogy jól választottunk, és talán még a legnagyobb Rejtő-rajongóknak is sikerült a meglepetést szereznünk, azt Rudolf Péter színművésznek, a Vígszínház igazgatójának exkluzív, a könyvhöz csatolt levele is jelzi” – írja sajtóközleményében a kiadó. Rudolf Péter nemcsak a Rejtő-hangoskönyvek hangja, hanem az író nagy rajongója is – levelében vall arról, hogyan ismerkedett meg kiskamaszként Rejtő világával, hogy mit jelent számára a „Rejtő-univerzum”, elárulja, miért tartja fontosnak, hogy olvassuk, és bevallja azt is, a Tigrisvért még ő sem ismerte.

A Libertine Könyvkiadó által az Aranylétrás Könyvek-sorozatban megjelent Rejtő-kötet kizárólag a budapesti és a szegedi Libertine Könyvesboltban, valamint a kiadó webshopjában kapható.

-ka-

Nyitókép: Frank Yvette