disznó

Barbárság Nyíregyházán: még élt a disznó, amikor megperzselték a böllérversenyen

Helyi hírek

Elképesztő felvételek láttak napvilágot a nyíregyházi V. Nyírségi Böllérfesztiválról, ahol élve perzseltek meg egy disznót.

A március 4-ei rendezvényen valaki levideózta, milyen borzasztó szenvedésnek tették ki az állatot, aki csak azért tűrhette némán, hogy élve égetik meg őt, mert el volt kábítva.

Se a látogatók, se a szervezők, senki nem lépett közbe, hogy álljanak meg, még életben van az állat. Mert miközben így elbántak a disznóval, egy tömeg állta körbe a bölléreket, akik az egészet videózták. A disznóvágás magyar hagyomány, persze, de az ilyen bánásmód akkor is tűrhetetlen

– nyilatkozta a Blikknek Tóth Anita, a Malacvédő Alapítvány munkatársa, aki szerint sajnos nem ez volt az első, és nem is az utolsó eset, hogy így bánnak az állatokkal. Már készül a feljelentés az ügyben, az állatorvos is megállapította a felvételek alapján, hogy az állat bár el volt kábítva, de tudatánál volt, amikor égetni kezdték. Azonnal meg kellett volna halnia, amikor taglópisztollyal fejbe lőtték, de nem így történt.

Egy 20 másodperces szúrómozdulatnak elegendőnek kell lennie, hogy a sertés meghaljon, de ez a disznó rengeteget pislogott perzselés közben

– mondta el egy hivatásos böllér, aki név nélkül nyilatkozott, mert nem szerette volna, ha neve bárhol megjelenik, mert szégyenként éli meg, hogy ilyen megtörténhetett Nyíregyházán. A szakember szerint nagyon pontos előírásokat kell követni egy ilyen versenyen, amit itt nem tartottak be.

Bár az állatvédők feljelentése még nem készült el, a rendőrség hivatalból eljárást indított az ügyben.

(Az esetről készült felkavaró videót a Blikk oldalán lehet megnézni, de csak erősebb idegzetűeknek ajánljuk.)

A Telex közben elérte az V. Nyírségi Böllérfesztivál főszervezőjét, a Napkorona Hagyományőrző Lovas és Lövész Egyesület vezetőjét, aki szerint álhír terjed, és minden az állatvédelmi jogszabályoknak megfelelően történt a rendezvényen.

A főszervező, Támba Miklós ezt írta a lapnak: „csakúgy, mint az eddigi 20 nemzetközi böllérversenyünkön, 2023. március 4-én is a húsfeldolgozás teljes folyamata (beleértve a szúrást is) az állategészségügyi és állatvédelmi jogszabályokban foglaltaknak megfelelően történt. Mind a jelenlévő 17 csapat követte a főszervező Napkorona Hagyományőrző Lovas és Lövész Egyesület versenykiírását.

A rendezvény kezdetétől a helyszínen hivatalból tartózkodó Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály ellenőre semmilyen kifogással nem élt – kiemelt figyelmet fordított a kábítás, s kivéreztetés folyamatára-, mindent a jogszabályokban leírtaknak megfelelőnek talált. Ezért minden olyan álhírt, ami a több mint két évtizedes múlttal rendelkező böllérversenyünk kapcsán felmerül, s rossz hírünket kelti, határozottan elutasítunk.”

Fotó: Illusztráció