Pótápi Árpád

A Székely himnusz zeneszerzőjére emlékeztek Szegeden

Európa Helyi hírek Ország

Sikeres tizenkét év áll mögöttünk a nemzetpolitikában – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden Szegeden.

Potápi Árpád János – a Mihalik Kálmán, a Székely himnusz zeneszerzője halálának századik évfordulója alkalmából rendezett emlékülésen – azt mondta: a nemzetpolitikában előttünk álló feladatokat a nemzetrészekkel közösen határoztuk meg, és közösen is hajtjuk végre, az elért eredményekre pedig méltán lehetünk büszkék.

Ma már szinte egységes Kárpát-medencei térről beszélhetünk oktatásban, kultúrában, gazdaságban, médiában, annak ellenére, hogy a határok megvannak – közölte a politikus.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott előadásában azt mondta, a 21. század olyan világot hozott számunkra, amelyben minden feloldódott. Hangsúlyozta, Európa csak akkor fogja tudni újradefiniálni magát a világban, ha a nemzetek Európájában gondolkodik. A politikus komoly problémának nevezte, hogy az európai politika a nemzethez tartozást és az állampolgárságot nem tudja elválasztani egymástól.

Csanády György költő 1921-ben írta a később Székely himnuszként ismertté vált verset, amelyet még abban az évben megzenésített Mihalik Kálmán. A 2009-ben Székelyudvarhelyen, a Székely Nemzeti Tanács képviselői által hivatalosan is Székelyföld himnuszaként elfogadott dal száz esztendeje, 1922. május 22-én Budapesten az Aquincumban csendült föl először nyilvánosan a Székely Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Egyesületének találkozóján.

Nyitókép: Pótápi Árpád, fotó: Rosta Tibor/MTI