Új vámudvart adtak át Fényeslitkén

Helyi hírek

Korszerű eszközökkel és technológiával felszerelt vámudvar nyílt a fényeslitkei East-West Gate (EWG) vasúti terminálon.

Az új létesítmény a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szolgálati helyeként működik, és az egyetlen belföldi vámudvar, amelyhez normál és széles nyomtávú vasút egyaránt csatlakozik.

A legmodernebb technológiákkal, adatátviteli- és telefonhálózattal, informatikai eszközökkel felszerelt vámudvar szolgáltatásait bármely, vasúton vagy közúton a terminálon áthaladó gazdálkodó elérheti. A hivatal munkatársai nemcsak az EWG terminálra beérkező áruk, hanem bármely, megfelelő engedélyekkel rendelkező gazdálkodó szervezet árujának vámeljárás alá vonását is elvégzik, illetve képesek felső küszöbértékű veszélyes áruk vámkezelésére is. A vámudvar a tranzitszállítmányok állandó vámfelügyeletét is biztosítja.

A közlemény idézi Tálosi Jánost, az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. vezérigazgatóját, aki hangsúlyozta az egyszerű és gyors vámeljárás jelentőségét, és abban bízik, hogy Magyarország aktív résztvevőjévé válik a nemzetközi logisztikának.

Vágujhelyi Ferenc államtitkár és Tálosi János vezérigazgató az átadón. fotó:Pressinform/Gianone Péter

A vámudvar a közlemény szerint rekordidő alatt megkapta az engedélyeket, és hamarosan megérkezhetnek az első áruszállító konténerszerelvények és kamionok. A terminál éves kapacitása elérheti az 1 millió TEU-konténert (“twenty-foot equivalent unit”, 20 láb hosszú, vagyis 6 méteres, szabványos konténeregység), ami a legnagyobb a kontinensen. A beruházó megállapodást kötött a vezető európai konténerterminál-üzemeltető magyarországi cégével, az Eurogate Rail Hungary (ERH) Zrt.-vel is, hogy a fényeslitkei terminált bekapcsolják az európai vasúti áruszállítási útvonalhálózatba – olvasható a közleményben.

Az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. 2018 nyarán jött létre, a 85 hektáros létesítmény az Új Selyemút nyomtávváltásra képes kapuja – olvasható a cég honlapján. Harmincmilliárd forintból épült vasúti kapcsolatát 2021 májusában adták át. A fényeslitkei az első szárazföldi intermodális kombiterminál Európában, amely saját 5G-hálózatot használ a belső kommunikációra és a technológiai eszközei működtetésére.