Nánásra is jutott az EU-s pénzből – Így védik a hajdú-bihari ízeket

Helyi hírek

Derecske, Nádudvar és Nyíradony után Hajdúnánáson rendezték a Megyei Ízek Találkozóját október 14-én. A rendezvény legfőbb küldetése a helyi termékek népszerűsítése, a helyi termelők és a vendéglátóhelyek találkozása volt – számolt be a megyei önkormányzat közleményében.

Az október 14-én Hajdúnánáson rendezett eseményen Szólláth Tibor polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a település egy évtizede dolgozik a helyi márka, a Nánási Portéka építésén és ez kezd is beérni. Hangsúlyozta, a rövid ellátási lánc a koronavírus-járvány idején különösen felértékelődött, és a most kialakult angliai szállítmányozási nehézségekre sem számított senki. Ez is azt mutatja, mennyire fontos az élelmiszer és az ellátási biztonság.

Dr. Tiba István országgyűlési képviselő is jelen volt az eseményen, aki szintén azt hangsúlyozta, hogy a minőségi terméket előállító vállalkozókat segíteni kell. A nánási példa szinte egyedülálló az országban, melyhez a helyi termlők örömmel csatlakoztak. Hozzátette, hogy tapasztalata szerint egyre több önkormányzatnál megjelentek már hasonló törekvések. Köszönetét fejezte ki továbbá a megyei önkormányzat felé, hogy efféle rendezvényekkel is igyekszik a térség termelőit segíteni.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, cél, hogy a megyei vendéglátóhelyek étlapján olyan étel is legyen, ami kifejezetten hajdúsági termékekből készül. Felhívta a figyelmet továbbá, hogy a termelőknek érdemes regisztrálni a nemrég indult hajdubiharitermek.hu honlapra, mely szintén azt a célt szolgálja, hogy a helyi gazdálkodók, termelők könnyebben kapcsolatba kerüljenek a fogyasztókkal, a szolgáltatókkal. A megyei önkormányzat Hajdú-Bihari Termékdíjat is alapít, melynek elnyerésével lehetővé válik a Hajdú-Bihari Termékdíj logó feltüntetése a nyertes terméken, ezáltal is szimbolizálva annak minőségét.

A találkozón a vendéglátói oldalt – ezzel együtt pedig a rendezvény küldetését – Rédai Attila mesterséf képviselte, aki ez alkalomból is a térség termelőinek portékáiból készített különféle fogásokat.

Fotók: hbmo.hu