Mobiltelefont akart becsempésztetni egy őrrel a fogvatartott

Helyi hírek

Mobiltelefon becsempészésére akarta rávenni a biztonsági felügyelőt az egyik fogvatartott Ellene a Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon

Az elkövető előzetes letartóztatását a járásbíróság 2017. október 16. napján rendelte el, ettől kezdődően a megyei büntetés-végrehajtási intézetben van fogvatartva. 2017. október 31. napján a bv. intézet egyik körletén elhelyezett fogvatartottakat a szolgálatot teljesítő körletfelügyelő a zuhanyzóhelyiségbe kísérte, a körlet felügyeletét a biztonsági felügyelőre bízta.

Átadta részére a kulcsokat és feladatként meghatározta, hogy a tisztálkodást követően a fogvatartottakat engedje ki a zuhanyzóból és kísérje őket vissza a zárkájukba. A biztonsági felügyelő az utasításnak eleget téve a fogvatartottakat az előírásoknak megfelelő módon a zárkájuk felé kísérte, amikor is a társaitól lemaradva a vádlott a biztonsági felügyelőnek 100.000,- forint készpénzt ajánlott fel azért, hogy részére mobiltelefont juttasson be a bv. intézetbe. Afelügyelő a vádlott ajánlatát visszautasította, erre azonban a vádlott már 200.000,- forintot ígért neki, amennyiben a kérését teljesíti.

A biztonsági felügyelő a vádlott újabb ajánlatát is visszautasította, majd a történteket jelentette a körletfelügyelőnek. A hatályos jogszabályok szerint az előzetes letartóztatottak a bv. intézetben az ott kijelölt telefont használhatják, illetve kizárólag a bv. intézet által biztosított mobileszközt tarthatják a birtokukban. A szolgálatot teljesítő biztonsági felügyelő hivatalos személynek minősül. A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a más ügyben jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő vádlott ellen kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta.