Jelentősen drágultak a debreceni lakások

Gazdaság Helyi hírek

Az ingatlan.com-ot kérdeztük arról, hogy hogyan látják a debreceni eladó ingatlanok árainak alakulását az oldalukon megjelenő hirdetések alapján.Mióta és milyen mértékben csökkennek a debreceni albérletárak illetve, melyek azok a szegmensek, ahol esetleg növekedés vagy stagnálás van?

Használt lakások piaca

Összességében elmondható, hogy Debrecen mint Hajdú-Bihar megye székhelye nagyon komoly regionális központ ingatlanpiaci szempontból is – válaszolt kérdésünkre Balogh László vezető gazdasági szakértő.

Az átlagos árak és a kereslet szintje jelentősen meghaladja a megyében található többi települését. Az elmúlt két év ingatlanpiaci fellendüléséből Debrecen is kivette a részét: a legnagyobb drágulás a panellakások esetében történt (ennek oka legfőképp az alacsony bázis, ahonnan elindultak az árak), de szintén jelentős volt az árnövekedés a téglaépítésű lakások esetében: éves szinten több mint 10% átlagosan. A családi házak árszintje is emelkedett viszont sokkal alacsonyabb mértékben. Ez szintén megfelel az országos trendeknek. A debreceni ingaltanvásárlóknak azért lehet kedvező hír a családi házak árának mérsékelt növekedése, mert a legtöbb vásárló családi házat keres (34%) Debrecenben. Csak alig marad el ettől a téglaépítésű lakások népszerűsége (32%). A képzeletbeli dobogó 3. fokán pedig a panellakások állnak (19%).

Bérleti piac

Határozottan emelkedtek a debreceni bérleti díjak is az elmúlt két évben: évente több mint 10%-kal. Itt is eltérő a kép a családi házak és a lakások tekintetében. Az előbbiek áremelkedése inkább az utolsó egy évben kapott lendületet. A lakások bérleti díja viszont kiegyensúlyozottabban emelkedett. Igaz, az elmúlt hónapban már csak stagnálnak a bérleti díjak, sőt! A panellakások bérleti díja minimálisan csökkent is (-2%) az elmúlt egy hónapban – jelentette ki a szakember..