Új ipari parkot terveznek Érd és Budafok határán

Gazdaság

Új ipari park létesül a tervek szerint Érd és Budafok határában – jelentette be Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a 2010-ben megindult gazdasági fejlődést a világjárvány és a háború megakasztotta. A kormány elsődleges célja az idén az infláció letörése, hogy az év végére egy számjegyű legyen, majd ezt követően a gazdasági fejlődési folyamat beindítása, és ehhez konkrét fejlesztési projektek kellenek.

A GFM parlamenti államtitkára felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök kínai útján számos gazdasági vezetővel is tárgyalt, és felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország kiválóan alkalmas befektetési terület, kelet és nyugat közötti találkozási pont.

Fónagy János rámutatott: a találkozási pont szerep ellátásában fontos feladat hárul a logisztikára, és bár Magyarország jól áll ebben az ágazatban, de szükséges ennek erősítése. Az Érd és Budafok határán tervezett logisztikai és ipari park ehhez járulna hozzá.

Aradszki András, Érd országgyűlési képviselője (KDNP) a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a város jó adottságokkal rendelkezik, ugyanakkor helyiadó-képessége alacsony. Az önkormányzatnak az élet minőségét javító fejlesztésekhez szüksége lenne még több helyiadóra.

A tervezett ipari park beruházás lehetővé teszi az önkormányzati bevételek emelkedését, és segítené, hogy az ottani lakosok helyben dolgozzanak.

Nagy Ádám, a GFM ipari ügyekért felelős helyettes államtitkára ismertette, hogy a projektben 68 hektár területről van szó, amelynek kétharmada Érdhez, egyharmada Budafokhoz tartozik. Az elképzelések szerint magántőkéből 224 ezer négyzetméternyi csarnok, raktár épülne és 2000-nél több munkahely létesülne.

Az Érd és Budafok határán lévő terület fejlesztés előtt áll, becslések szerint 40-50 milliárd forint fejlesztéssel létesülne az ipari park, amelynek jelentős része a logisztikai ágazatot érintené – mondta a helyettes államtitkár.

A kormány azzal járul hozzá a fejlesztéshez, hogy a szükséges hatósági engedélyeztetést felgyorsítja a két-három éven belül megvalósuló beruházáshoz – tette hozzá Nagy Ádám.

(MTI)