standard and poor's

Az S&P tovább rontotta az orosz hitelminősítésen a növekvő csődkockázat miatt

Európa Gazdaság

A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő “BB pluszról”-ról “CCC”-re rontotta Oroszország hosszú lejáratú szuverén devizaadósság-kötelezettségének osztályzatát. A minősítést negatív kilátással látták el a megnövekedett nemteljesítési kockázat miatt.

Két hete a hitelminősítőt már megvonta Oroszországtól a befektetési ajánlású osztálytatot, amikor a besorolást az addigi “BBB mínuszról” az eddig érvényes “BB pluszra” változtatta.

Az S&P elemzői szerint az új oroszellenes szankciók felére csökkentették Oroszország rendelkezésre álló devizatartalékát, beleértve az Egyesült Államokban, az EU-ban és Japánban bejegyzett devizabetéteket és értékpapírokat. “A mostani leminősítés olyan intézkedéseket követ,  amelyek véleményünk szerint jelentősen növelik a nemteljesítés kockázatát” – közölte az ügynökség.

Az S&P szerint az orosz devizatartalékok csökkenése gyengítette a külső likviditást a növekvő devizakereslet időszakában.

Kedden vonta meg Oroszországtól a befektetési ajánlású államadós-besorolást a másik két vezető nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service és a Fitch Ratings arra hivatkozva, hogy az Ukrajna elleni háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett szigorú szankciók veszélyeztetik az ország pénzügyi stabilitását és képtelenné teheti az államadósság fizetését.

(MTI)

Már nem ajánlják annyira Oroszországot befektetésre az ismert hitelminősítők