Új rekordok a napelemek hatékonyságában!

Gazdaság

A Wujiang Maxwell Technologies bejelentette új eredményeit a heterojunction napelemének tekintetében, és a bejelentés alapján komoly lehetőség nyílt az ünneplésre, hiszen megdöntötték a 25%-os hatékonyságot, ezzel új rekordot, a 25,05% konverziós hatékonyságot felállítva.

Tanúsított, hitelesített eredmény, a Solar Energy Research Institute jóvoltából és új mérföldkőnek számít a napelemes fejlesztések területén. A potenciális hatásosság még ennél is magasabb, mintegy 27,5% a cella kiváló tulajdonságainak köszönhetően. 

Érdekesség, hogy a LONGi is pont most ért el átütő sikereket, egyrészt a p-típusú napelemek, másrészt a kereskedelmi heterojunction cellák területén is. A tesztelések alapján még a Maxwellt is leelőzte a 25,26%-os konverziós hatékonyságával. 

A rekordok értelmezése

A folyamatos technológiai fejlődés alapvetően is jellemző a napelemes piacokra, a közelmúlt nagyszabású fejlesztései pedig bebizonyították, hogy bőven van még új a nap alatt. A fejlődés tehát folyamatos, mégsem éri meg várni, ha napelemes rendszerbe való beruházáson töri a fejét.

A napelemes rendszer működése

Jelenleg rendkívül előnyös szaldós rendszerek érhetőek el, azonban már ketyeg az óra és látszik, hogy a lehetőség bizony véges. Így ha nem szigetrendszerű, azaz az áramszolgáltatótól független rendszerben gondolkodsz, hanem ki szeretnéd használni az áramszolgáltatóval való együttműködés számtalan pozitívumát, úgy érdemes még addig lépned, ameddig a jelenlegi megoldás még elérhető.

A Napelemespályázatoknál is elérhető napelemes rendszer úgy működik, hogy a napelem panelek segítségével előállítja azt az energiát, amely aztán az inverter segítségével villamos energiává alakul, s így közvetlenül felhasználhatóvá válik a villamos energiával működő eszközeink számára. Mosógép, szárítógép, porszívó és más takarítógépek, főzőlap, sütő, mikró, kávéfőző, ventilátor, légkondi, számítógép, mobiltelefon… Hosszan sorolhatnánk, s talán még akkor sem látszana a sor vége annak a listának, amely a használt elektronikus eszközeinket tartalmazná.

Villamos energiára éppen ezért elég sokra szükségünk van, miközben az erőművek és más források nem feltétlenül a környezetet óvó és védő formában tudják azt előállítani számunkra.

A napelemes rendszer telepítésével azonban képessé válunk megújuló energiaforrásból fedezni igényeinket. A szaldós rendszer segítségével pedig az áramszolgáltatóval harmóniában, az igényeket minden körülmények között kielégítve, egyfajta adok-veszek kapcsolatban valósíthatod meg.

Ez azt jelenti, hogy nem kell a fejedet fognod sem akkor, amikor a téli időszakban kevesebb energia termelődik, sem akkor, amikor a nyáriban jelentősen több, mint amit fel tudnál használni. Az előbbi esetben az áramszolgáltató ad plusz energiát számodra, az utóbbiban pedig te adsz extra energiát az áramszolgáltató számára.

A végeredmény? Mindig megfelelő mennyiségű áram, az igények dinamikus kiszolgálása és a felesleg hasznosítása. Vágj bele most, ha te is ilyen napelemes megoldásra vágysz!