Idén 10 százalékkal nőhetnek a bérek

Gazdaság

A bruttó bérek az idén 10 százalék körüli mértékben nőhetnek, a reálbérek – 2,4-2,5 százalék inflációval számolva – 7-8 százalék közötti ütemben emelkedhetnek az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Ürmössy Gergely, az Ertse vezető makrogazdasági elemzője kiemelte, hogy a statisztikai hivatal által csütörtökön közölt adatok szerint

a bruttó átlagkeresetek 10,7 százalékkal voltak magasabbak idén februárban az egy évvel korábbinál. Ez az ütem jelentős gyorsulás a 2016-os 6,2 százalékos átlagos bővüléshez képest.

Az elemző szerint az idén kitarthat a bérnövekedési ütem tempója, éves átlagban 10 százalék körül lehet, az átlagos infláció elérheti a 2,5 százalékot, így reálértelemben 7-8 százalék közötti keresetnövekedést vár.

Horvát András, a Takarékbank elemzője is arra számít, hogy

az idén 10 százalékkal nőnek a bérek a bérmegállapodás, a minimálbérek 15 százalékos, a garantált bérminimum 25 százalékos növelése, valamint az egyre fokozottabb szakemberhiány miatt.

Mindez a várt 2,4 százalékos infláció mellett 7,6 százalékos reálbér-növekedést eredményezhet, 2013-tól 2017 végéig pedig összesen 28,3 százalékkal, közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 32,3 százalékkal nőhetnek a reálbérek.