A tízéves Európa Pont európai receptes e-könyvvel ünnepli születésnapját

Gasztro

Az EU információs és kulturális központja, az Európa Pont tíz éve, 2011 januárjában nyitotta meg kapuit Budapesten, a Millenáris Parkban. A kerek évfordulóra ingyenesen letölthető e-könyvet készítettek a tagországok kedvenc nemzeti – esetenként uniós oltalommal is védett – ételeiből.


Az Európa Pontban pont Európában érezheti magát minden korosztály. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának közös információs és kulturális központja hasznos információkkal, és számos izgalmas, minden esetben ingyenes európai témájú szakmai és kulturális programmal várja látogatóit az Európai Unió Házának földszintjén és galériáján. Az elmúlt tíz évben több száz, az EU törekvéseit, értékeit és kulturális sokszínűségét felvonultató programnak adott helyet, amelyeken sok tízezer érdeklődő vett részt. A jelenlegi helyzetben leginkább online programok között válogathatnak az érdeklődők, de személyesen is be lehet térni a Pontba, ha információt szeretne kérni valaki uniós témában.

Az országok kultúrájához egyértelműen hozzátartozik a gasztronómia – egy-egy fogásban sokszor a teljes régió, adott esetben az ország története is megjelenik. Az Európa Pont blogja a kezdetektől készít posztokat a tagországok kedvenc, nemzetiként ünnepelt, esetenként uniós oltalommal is védett ételeiről. A kerek születésnapra készített online receptkönyv ezekből ad válogatást az előételektől a leveseken és főételeken keresztül a desszertekig – minden országból egy-egy recept szerepel benne, így több teljes menüt össze lehet állítani.

A recepteket a blog két sorozatban dolgozza fel. A „Süssünk az EUR-Lex-ből!” sorozat az EU jogszabálygyűjteményét használta szakácskönyvként, „A hónap receptje” pedig mindig az adott szezonhoz vagy az aktuálisan fókuszban lévő országból válogatott nemzeti recepteket. A blog a lehető legautentikusabb leírásokat próbálta felkutatni, minden esetben alaposabban bemutatva az étel történetét, szerepét az adott ország életében.

A receptkönyv innen letölthető.