Megmutatjuk, mennyire sokszínű is lehet a likőrök karakterisztikája

Gasztro

Vajon mi különbözteti meg egymástól a különféle likőrtípusokat? Mik a legfontosabb jellemzői a növényi, a gyümölcs-, a krém-, a tejszín- vagy az ánizslikőröknek? A cikkben ezeket a kérdéseket fogjuk részletesen is kibeszélni.

Titkon bízunk abban is, hogy a különféle likőrök ismertetésével sikerül kedvet csinálni egy-egy likőrkülönlegesség megízleléséhez is.

A növényi likőrök fontosabb sajátosságai

Az ízvilágukat erősen meghatározza, hogy ezeket az italokat jellemzően markáns növényekkel és fűszernövényekkel szokás ízesíteni. Fontos, hogy ne keverjük össze őket a gyógynövényalapú italokkal, mert a növényi likőrök nem feltétlenül tartoznak ebbe a kategóriába.

Viszont a keserű likőrök egyértelműen ide sorolhatók, és gyakorta szokás őket fogyasztani étvágyfokozó célzattal.

A gyümölcslikőrök alapvető jellemzői

Nyilván nem nehéz kitalálni, hogy ezeknél az italoknál az elkészítés alapjául különféle gyümölcsök szolgálnak. Vagy legalábbis a gyümölcsök egyes részei, amelyek a legnagyobb hozzáadott értéket adják a likőr kifogástalan minőségéhez.

Fontos kérdés lehet az aromák alkalmazásának a kérdése. Az Európai Unióban előállított gyümölcslikőröknél ez nem megengedett, ezzel is óvva a minőségi követelményeket. A gyümölcslikőr alapja egyébként lehet a gyümölcspárlat vagy bármilyen más égetett szeszes ital.

Röviden az elképesztően népszerű krémlikőrökről

A krémes jelleg messze nem az ital összetételére és alapanyagaira vonatkozik. Sokkal inkább a sűrűség jusson az eszünkbe akkor, amikor a „crème de” előtaggal találkozunk egy-egy krémlikőr kapcsán. Meghatározó továbbá a cukortartalom is, aminek szintén kiemelt szerepe van abban, hogy a krémlikőr valóban megfeleljen a sűrűség előírt kritériumainak.

Amit a tejszínlikőrökkel kapcsolatban tudni érdemes

Kiemelten fontos, hogy ne tévesszük vagy keverjük magát a fogalmat a fentebb említett krémlikőrök kategóriájával. A tejszínlikőrök ugyanis tejszín felhasználásával készülnek, amit az angol nyelvű megfelelő alapján „creme” néven szokás emlegetni.

Ami a fűszerezést, a karaktert és az ízvilágot illeti, meglehetősen sokféle változattal találkozhatunk. A tejszínlikőrökben viszont mindvégig közös sajátosság a „creme”, vagyis a tejszín jelenléte a felhasznált összetevők kapcsán.

Az ánizslikőrökről leginkább elmondható tulajdonságok

Az ánizslikőrök esetében mindenképp ki kell emelni a viszonylag magas cukortartalmat. Többek között azért is, mert ez a sajátosság különbözteti meg őket az olyan ánizsos párlatoktól, mint például az uozo vagy az abszint.

Az ánizslikőrök másik alapvető sajátossága, hogyha vízzel felhígítják őket, akkor maga az ánizsolaj fehér színnel kicsapódik. Kimondottan népszerű választást jelentenek egyébként azoknál, akik fogékonyak a minőségi likőrök iránt.