Az EU a glasgow-i COP26 klímakonferencián: Ursula von der Leyen elnök részt vesz a világ vezetőinek csúcstalálkozóján

Európa

November 1-jén és 2-án Ursula von der Leyen elnök képviselte az Európai Bizottságot a világ vezetőinek csúcstalálkozóján, az ENSZ éghajlatváltozási konferenciájának (COP26) hivatalos nyitórendezvényén. Von der Leyen elnök először a COP26 nyitó plenáris ülésen szólalt fel. Beszédében emlékeztetett arra, hogy a világ vezetőinek „a történelem jó oldalán kell állniuk”, és „mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a globális felmelegedést 1,5 °C-ra korlátozzák”.

Az elnök ezt követően két, fásítással és erdőgazdálkodással kapcsolatos eseményen is részt vett: hétfőn nyilatkozatban ismertette a Szahara és a Száhel-övezet térségére irányuló Nagy Zöld Fal kezdeményezést, kedden pedig ígéretet tett arra, hogy az Európai Bizottság 1 milliárd euróval járul hozzá a COP26 résztvevőinek globális erdővédelmi pénzügyi kötelezettségvállalásához.

Kedden került sor arra az infrastrukturális beruházásokról szóló rendezvényre is, mely Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Joe Biden amerikai elnök társszervezésében valósult meg. Az eseményen von der Leyen elnök bejelentette az igazságos energetikai átmenetre irányuló partnerség létrejöttét, mely a dél-afrikai gazdaság dekarbonizációját hivatott támogatni.

Ezen túlmenően a Bizottság elnöke hivatalosan útjára bocsátotta a globális metánkibocsátás-csökkentésre irányuló közös EU–USA kezdeményezést, melyhez több mint 100 ország csatlakozott, kötelezettséget vállalva arra, hogy 2030-ra legalább 30%-kal csökkentik közös metánkibocsátásukat a 2020-as kibocsátási szintekhez képest.

Végezetül von der Leyen elnök – Bill Gatesszel és az Európai Beruházási Bank elnökével, Werner Hoyerrel közösen – útnak indította az EU és a Breakthrough Energy Catalyst program közötti partnerséget, mely a tiszta technológiákba történő beruházások fellendítése céljából jött létre.
 
A teljes sajtóközlemény (angolul)