Európai polgári kezdeményezés: a Bizottság két polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételéről határozott

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a „Köztisztviselői csereprogram (CSEP)” és a „Zöld kerteket a háztetőkre” elnevezésű európai polgári kezdeményezéseket.

A „Köztisztviselői csereprogram (CSEP)” kezdeményezés szervezői felkérik a Bizottságot, hogy indítson egy, az Európai Unió tagállamainak köztisztviselői közötti csere- és képzési programot. A program célja az lenne, hogy a köztisztviselőknek 2-12 hónapos időtartamra szakmai tapasztalatszerzést kínáljon egy hasonló intézménynél valamely másik tagállamban.

A „Zöld kerteket a háztetőkre” kezdeményezés szervezői arra kérik a Bizottságot, hogy segítse elő a zöld kertek létrehozását a vállalatok épületeinek tetején. Ily módon a nem hasznosított tetők hozzájárulhatnak a környezet megóvásához, és segíthetik azt.

A Bizottság úgy ítéli meg, hogy mindkét európai polgári kezdeményezés jogilag elfogadható, mivel megfelelnek a szükséges feltételeknek, ezért úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi azokat. Az európai polgári kezdeményezések tartalmát a Bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

A következő lépések

Az európai polgári kezdeményezések mai nyilvántartásba vételét követően a szervezők megkezdhetik a támogató aláírások összegyűjtését. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a Bizottságnak reagálnia kell. A Bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Háttér-információk

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be, mely által hivatalosan 2012 áprilisától olyan eszköz került a polgárok kezébe, amelynek segítségével elérhetik egyes kérdések napirendre tűzését.

Hivatalos nyilvántartásba vételét követően bármely európai polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy egymillió – és a tagállamok legalább egynegyedéből származó – polgár felkérésére az Európai Bizottság jogi aktusra vonatkozó javaslatot terjesszen elő a hatáskörébe tartozó területeken.

Az elfogadhatóság feltételei a következők: (1) a javasolt intézkedés nem esik nyilvánvalóan a Bizottság azon hatáskörén kívül, hogy jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, (2) nem nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és (3) nem nyilvánvalóan ellentétes az Unió értékeivel.

Az európai polgári kezdeményezés indulása óta a Bizottság már összesen 78 polgári kezdeményezést vett nyilvántartásba és – mivel azok nem feleltek meg a feltételeknek – 26 polgári kezdeményezést utasított el.