Boris Johnson

Brit kormány: már lehet gondolkodni a következő védekezési szakaszról

Európa

A brit kormány szerint már el lehet kezdeni a gondolkodást az új koronavírus okozta járvány elleni védekezés következő szakaszáról, de továbbra is nagyfokú óvatosságra van szükség, mivel a vírus még nem tekinthető legyőzöttnek.

Dominic Raab külügyminiszter, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta csütörtök este a Downing Streeten, elmondta: az előző 24 órában 539-en haltak meg a járványban, így a nagy-britanniai halálos áldozatok száma 30 615.

A legutóbbi napi halálozási szám 110-zel kevesebb az egy nappal korábbinál.
Jenny Harries angliai tisztifőorvos-helyettes a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a napi halálozások számának hétnapos mozgó átlagát követő görbe – amely kisimítja a napi ingadozásokat – március vége óta nem mért alacsony szintre süllyedt.

Dominic Raab tájékoztatása szerint a modellszámítások alapján az “R” fertőződési ráta országosan jelenleg 0,5-0,9 között van.

Ez azt jelenti, hogy minden egyes koronavírus-fertőzött átlagosan egynél kevesebb embernek adja át a fertőzést, vagyis a járvány nagy-britanniai terjedése lassul.

Raab kijelentette: a brit lakosság “monumentális erőfeszítéseinek” köszönhetően a nagy-britanniai koronavírus-járvány túljutott a tetőzésen, anélkül, hogy maga alá gyűrte volna az állami egészségügyi szolgálatot (NHS).
A külügyminiszter hangsúlyozta ugyanakkor: a vírus “változatlanul fertőző és halálos”, még nem sikerült legyőzni, ezért továbbra is érvényesek a járvány terjedésének megfékezését célzó, március 23-án életbe léptetett korlátozó intézkedések.

Kijelentette mindazonáltal, hogy az eddigi eredmények alapján el lehet kezdeni a gondolkodást a járvány kezelésének második szakaszáról. Megerősítette, hogy ennek jegyében Boris Johnson miniszterelnök vasárnap este televíziós beszédben ismerteti a további intézkedési terveket.

Johnson előző nap, a londoni alsóházban maga is megerősítette, hogy vasárnap részletesen felvázolja az országgal a Covid-19 járvány miatt életbe léptetett korlátozások enyhítésének menetrendjét.

Hozzátette: reményei szerint bizonyos intézkedéseket már hétfőn meg lehet hozni.
E kijelentése alapján a csütörtöki brit sajtót elöntötték a találgatások arról, hogy a kormány a jövő héttől a korlátozások jelentős könnyítését rendelheti el. Több lapban szerepel az az értesülés, hogy hétfőtől már nem lesz érvényben az otthonmaradási előírás, és a nem egy háztartásban élő családtagok is találkozhatnak.

Raab azonban a csütörtök esti sajtótájékoztatón igyekezett hűteni a várakozásokat, hangsúlyozva: a kormány eddig nem kapott olyan jelzést tudományos tanácsadóitól, amely ilyen jellegű intézkedéseket alátámasztana. Hozzátette: továbbra is nagyon óvatosan kell eljárni, mert ha a vírus ismét elszabadul és a fertőződési ráta “R” mutatója 1 fölé emelkedik, akkor újból exponenciális ív mentén kezdhet gyorsulni a járvány terjedése.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Nagy-Britanniában csütörtökig 1 534 533 koronavírus-szűrést hajtottak végre és 206 715 lelet volt pozitív.

Az elmúlt egy napban 5614 új fertőzést mutattak ki, 497-tel kevesebbet, mint egy nappal korábban.