Szeged, Karikó Katalin, Dóm tér, dolgozószoba, Dóm tér 8., egyetem, kémia tanszék, beszéd, erkély, SZTE, Szent-Györgyi Albert, Nobel-díj, kutató, kutatóprofesszor

Mennyit ér a Karikó Katalin-autogram? Pillanatképek a Női Történelem Hónapjában látható elismerésekről

Egyetem

Káprázatos az első magyar Nobel-díjas nő elismeréseinek változatossága. A 2024-es Női Történelem Hónapja, azaz március elején kiderítettük, hogy a világhírű mRNS-kutató, a Szegedi Tudományegyetem professzora, Karikó Katalin történetéből mit emel ki a CBS televízió és a gyerekkönyveket népszerűsítő újság, az autogram-gyűjtők honlapja és a STATUS Lista.

Karikó Katalin csodálatos történetét számos dokumentum- és riportfilm, gyerekeket és felnőtteket motiváló könyv meséli el – Japántól kezdve Magyarországon át Amerikáig. A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje Karikó Katalin-kamarakiállításán belüli könyvgyűjtemény látogatói eldönthetik, egyetértenek-e a School Library Journal cikkírója javaslatával. A „történelem problémás hőseként” ábrázolt férfiak mellett meg kell találni a módját annak, hogy a „plakátlányok” inspirálóvá váljanak!

Az all-autographes.com oldal láthatóvá tette, hogy a Karikó-jelenséget az autogram-gyűjtők is inspirálónak találják, hiszen sok-sok ismert művésznél, például a francia ikon, Brigitte Bardotnál vagy az amerikai rendező, Woody Allennél vagy az olasz operaénekesnél, Cecilia Bartolinál is „többet ért” a Karikó Katalin-szignó…

Az amerikai kezdeményezésű Női Történelem Hónapja, azaz március elején az énekes-színész-táncos-divattervező-producer, a 2011-ben a világ legszebb nőjének választott Jennifer Lopez aláírt fényképéért 150 eurót kértek. A szupersztár Meryl Streep, a háromszoros Oscar-díjas amerikai színésznő aláírásának értéke mérhető az első magyar Nobel-díjas nő, Karikó Katalin kézjegyééhez. Az autogramok szerelmesei 400 euróra értékelnek minden Karikó-aláírt fényképet.

A tudományos közösség éveken át tartó közönye és a kutatásuk pénzügyi támogatása elmaradásának ellenére az mRNS-molekulában rejlő lehetőségeket kibontó tudósok megkapták a Nobel-díjat és mindketten szerepelnek a statnews.com szaklap 2024-es STATUS Listáján. A rangsort összeállító STAT magazin szerkesztői és újságírói szerint Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman azok közé az emberek közé tartozik, akik hatnak a biotechnológia, az orvostudomány, az egészségügy, a politika és az egészségügyi technológia jövőbeni alakulására. Kitüntető, hogy Karikó Katalint másodszor választották be az orvostudományok vezetőinek csoportjába. A világhírűvé lett mRNS-kutató, az SZTE kutatóprofesszora 2022-ben és 2024-ben is egyetlen magyarként került föl az egészségügy és a tudomány kiemelkedő személyiségei rangsorába. Abból a szempontból is egyetlen, hogy a két listán szereplő 46+50 személyiség közül rajta kívül senki sem duplázott.

További részletek az SZTE hírportálján.

(SZTE)

Fotó: Frank Yvette