Veszprémben is elindult a 10. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Egyetem

A Pannon Egyetem Humántudományi Kara a veszprémi házigazdája, a tizedik Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválnak (BIDF). január 27. és február 4. között.

Az esemény február 1. és 3. között a Fotonban “forog” majd, a házigazdák a szervezéssel négy éve segítik a dokumentumfilmes kultúrát, a filmművészetet és a közösségépítést.

– Egy fantasztikus, izgalmas, és mozgalmas év után gyakran kérdezik tőlem, hogy mi az örökség, mi lesz a folytatás? Mit tudunk továbbvinni, hogy ne csak egy évről szóljon az Európa Kulturális Fővárosa program? – fogalmazott a csütörtök délutáni sajtótájékoztatón Porga Gyula, Veszprém polgármestere. – A mai esemény is egyfajta örökség, hiszen az épület, ahol most vagyunk, az EKF-programnak köszönhetően jött létre. A dokumentumfilm-fesztivál nem először van Veszprémben, de talán most van igazán méltó helyen. A többi elsősorban rajtunk múlik; az, hogy a felkínált lehetőségekkel miként tudunk élni. Ha van megújult infrastruktúra, van minőségi tartalom, ott megjelenik a közönség is – tette hozzá.

Szentgyörgyi Szilárd, a Pannon Egyetem Humántudományi Kar dékánhelyettese azt emelte ki, hogy az egyetemnek fontos a fenntarthatóság, amire nagyon sok rendezvényt “fűznek fel”. – A fenntarthatóság jegyében szeretnénk folytatni azokat a megkezdett programokat, programsorozatokat, amelyeket részben az EKF-év alatt, részben azt megelőzően kezdtünk el. Ezek közé tartozik a Pannon Kultúrklub és a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi szervezői feladatainak továbbvitele is. Fontos nekünk ez a fesztivál, mert nagyon érdekes művészeti alkotásokat mutat be, másrészt több olyan képzésünk is van, ahol hallgatóinknak fontos, hogy közelről lássanak fesztiválszervezői munkákat, és ne csak lássák ezeket, hanem részt is vehessenek benne – tette hozzá.

Németh Rajmund, az EKF projektmenedzsere 2020 januárjában csatlakozott az EKF-csapathoz, többek között mint filmes területért felelős projektmenedzser. Elmondta, otthonra talált az egyik legrangosabb magyar hazai filmfesztivál a városban. – Az Interurbán projekten keresztül az egész világot vendégül láttuk. Olyan filmfesztiválok jelentek meg nálunk, mint a legrégebbi nemzetközi magyar filmfesztivál, a Mediawave Nemzetközi Filmfesztivál vagy a Pannonfíling Mozgóképes Találkozó – emelte ki.

András Ferenc, a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Társadalomtudományi Intézetéből arról beszélt a hallgatóságnak, hogy ha választania kellett volna, hogy milyen fesztivál kapjon helyet Veszprémben, akkor mindenképpen a dokumentumfilmet választotta volna.

Február 4-ig 70, sokszorosan díjnyertes filmmel, több, mint 200 vetítéssel, 50 civil nagykövettel, 25 nemzetközi zsűritaggal várják a nézőket Budapesten, és másik tíz városban, köztük Veszprémben is, ahol szombat estig a Fotonban lehet megtekinteni a dokumentumfilmes termés legjavát.

 

(Forrás: Pannon Egyetem/ Facebook oldal)