Debreceni Nyári Egyetem

Több mint 10 ezer diák tanult eddig a Debreceni Nyári Egyetemen

Egyetem

Kétszázharmincan – a tavalyinál nyolcvannal többen – vesznek részt ezen a nyáron a Debreceni Nyári Egyetem nyelvi kurzusán, konferenciáin, táboraiban és egyéb rendezvényein. 39 országból 148 résztvevővel indulnak a magyar nyelvórák 2017. július 17-én.

Ezen a napon került sor a 90. Debreceni Nyári Egyetem nyitó sajtótájékoztatójára, majd követően az ünnepélyes megnyitóra is. A sajtótájékoztatón részt vett Csernoch László, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese, Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere, Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója, Iain Lindsay, a Egyesült Királyság budapesti nagykövete, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Csontos Pál, a Debreceni Nyári Egyetem tanulmányi igazgatója, valamint Dobi Edit, a Debreceni Nyári Egyetem szakmai igazgatója.

A magyar nyelv és kultúra kurzusa egy hónapig tart, és a résztvevők különböző szinteken, az abszolút kezdőtől az anyanyelvi szintig tanulhatnak, emellett különböző programokon ismerkedhetnek meg a magyar kultúrával.  A legtöbben angol nyelvterületről érkeznek, második helyen a szlovákiai nyelvtanulók állnak. Kiemelkedő az ázsiai diákok száma, hiszen Kínából és Japánból huszonketten tanulnak majd magyarul. De lesznek diákok Új-Zélandról, Thaiföldről, Szenegálból, Nepálból, Dél-Koreából, Brazíliából és Mexikóból egyaránt. A legidősebb nyelvtanuló 76, a legfiatalabb pedig 12 éves – mondta el Csernoch László, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese a sajtótájékoztatón. Örömteli hír, hogy ebben az évben nem csak a résztvevők létszáma, hanem az ösztöndíjak száma is nőtt.

Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója többek közt elmondta: öten érkeznek az amerikai clevelandi magyar közösség támogatásával, és ebben az évben tizennyolcan éltek a diaszpóra-kedvezménnyel. Eszerint azoknak a határon túl élő magyaroknak, akik rendszeresen tevékenykednek magyar közösségekben, a tandíjnak csak a felét kell kifizetniük.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere kiemelte, hogy a város gazdaságfejlődését tekintve is hasznos, hogy egyre több nemzetközi befektető érkezik a városba, hiszen a munkahelyteremtés, mind az oktatás, mind a város beruházásai fejlődnek általuk. Debrecen azon városok közé tartozik ahol a két tannyelvű általános és középiskolák száma egyre nő, az eddigi angol-magyar oktatási rendszer mellett hamarosan elkezdődhet a német-magyar két tannyelvű nevelés is. Külön kiemelte a 2019. őszén elkészülő, az országban egyedülálló nemzetközi iskolát, ahol a diákok kizárólag angol nyelvű oktatásban részesülnek majd. Testvérvárosaink száma is évről- évre növekszik, idén, a 90. Nyári Egyetem hallgatói közül pedig a város által korábban háromról ötre emelkedett a támogatott diákok száma.

Az eseményen meghívott vendégként jelen volt Ian Lindsay brit nagykövet, aki a tavalyi évben a Debreceni Egyetem magyar kurzusának hallgatója is volt egyben.

A nyári egyetemen ebben az évben is a hagyományőrzés jegyében telnek majd a kedd esték: a különböző tájegységek ételeinek megkóstolása után a diákok felpróbálhatják a magyar népviseletet, majd tanulhatnak magyar dalokat, táncokat is. Szerdán esténként a Debreceni Nyári Egyetemi Színházi Estéken kapcsolódhatnak ki az ide érkezők, pénteken pedig vetélkedők, kvízek és retró partik biztosítják a szórakozást. Az érdeklődők hétvégén az edelényi kastélyba, a Hortobágyra, Nyíregyháza-Sóstóra vagy Miskolcra látogathatnak el. A sportosabbak biciklire pattanhatnak és elkerekezhetnek a Zeleméri templomromokhoz vagy a Vekeri-tóig, akiket pedig a kultúra és a múlt érdekel jobban, rendhagyó múzeumlátogatáson vagy templomtúrán vehetnek részt Debrecenben.

Ebben az évben nem csak a résztvevők létszáma, hanem az ösztöndíjak száma is nőtt. Tavalyhoz képest tízzel több, azaz 50 tanuló számára biztosította a részvételt a Tempus Közalapítvány, Debrecen városa pedig háromról ötre emelte a támogatandók számát.

Július 19. és 21. között magyar és lengyel műfordítók és tanárok találkoznak egy fórum keretében, ahol az irodalmi művek fordításáról, illetve nyelvtanítási kérdésekről tanácskoznak. A kétnapos rendezvény hivatalos nyelve a magyar és a lengyel, és a 16 résztvevő nyelvtanár és műfordító mellett jelen lesz Lengyelország magyarországi nagykövete, Jerzy Snopek.

Ebben az évben is a Nyári Egyetem lesz a találkozóhelye azoknak, akik a határon túl foglalkoznak a magyar nyelv tanításával. A Nem Magyar Anyanyelvű Magyart Tanító Tanárok idei, hatodik konferenciájára Németországból, Ausztriából, Nagy-Britanniából, Ukrajnából, Svájcból, Szlovákiából, Bulgáriából és Romániából is érkeznek tanárok, összesen huszonhárman. A konferencia témája ebben az évben a magyar kultúra és a magyar művészetek szerepe a magyar mint idegen nyelv tanításában és a magyarságtudat fejlesztésében határainkon innen és túl.

A Visegrádi Négyek műhelyében 24 középiskolás fog résztvenni kreatív foglalkozásokon, a gyermektáborokban pedig 12 kanadai, amerikai és ausztriai, magyar származású gyermek tanul a magyar történelemről. A Modern Hungary kurzuson szintén országunk történelme és kultúrája a téma: itt hatan fognak kurzusokat hallgatni angol nyelven.

A Debreceni Nyári Egyetem kultúrdiplomáciai szerepe meghatározó volt az elmúlt 90 év folyamán. A világháború után gyakorlatilag az ilyen intézmények létrehozása volt az egyetlen lehetősége az országnak a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésére. A kultúra terjesztésével és a nyelv tanításával olyan dolgokat lehetett elérni, amelyekre az akkori külpolitikának nem volt módja.

Az 1927-ben alapított intézmény első igazgatója, a kultúrdiplomácia tudományos alapvetésének kidolgozója, Hankiss János professzor is megfogalmazta 1936-ban: „Idegen államok kultúrdiplomatái önkénytelenül is és mintegy kikerülhetetlen viszonzásképpen hazafelé is sugározzák a magyar talaj s a magyar szellemi élet melegét.” A rendelkezésre álló adatok szerint a közel egy évszázad alatt minden kontinensről érkeztek résztvevők, 50 országból több mint 10 ezren tanultak az intézményben. Az első virágkor a harmincas évekre tehető, amikor az országon belül is a Debreceni Nyári Egyetem volt az első ilyen jellegű intézmény, így a hivatalos politikai szervek százszázalékos támogatását élvezte.

Ezen kívül még két időszakban döngetett csúcsot a résztvevők létszáma: a 80-as években, az úgynevezett gulyáskommunizmus idején, mikor egzotikusnak számított Magyarország, illetve a rendszerváltás után, amikor már könnyen el lehetett jutni a magyar nyelvtanfolyamra. Ez utóbbi időszakban, a 90-es években nem volt ritka az 500 tanuló sem egy nyári nyelvtanfolyamon.

A diplomaták és üzletemberek, hobbi nyelvtanulók és magyar férjjel, feleséggel rendelkező külföldiek mellett mindig jelentős létszámot képviseltek a másod-, harmadgenerációs magyarok, azok a diákok, akiknek a szülei, nagyszülei, esetleg dédszülei vándoroltak ki, de szerették volna megtanulni a magyar nyelvet, megismerni őseik kultúráját. Emellett pedig a diaszpórában élő magyarok állandó találkozóhelye is az intézmény, ahol nem csak tanulni lehet nyelvet és kultúrát, de nosztalgiázni, a múltat felidézni is kellemes.

A Debreceni Nyári Egyetem a 90. évforfuló alkalmából a megnyitó ünnepség után fát ültet az egyetemi templom melletti parkban, ezután pedig diplomatákat fogad a kapcsolatok építése, ápolása céljából. Aki pedig a 100. évfordulót ünneplőknek szeretne üzenni a 90 éves intézményből, elhelyezheti írását egy erre kialakított dobozkában.