Felvételi: jövőre már hat szakra is jelentkezhetünk

Egyetem

Több ponton is változik a felsőoktatási felvételi eljárás a következő tanévtől. A tudnivalókat a Debreceni Egyetemen kétnapos szakmai workshopon ismertetik.

Még ebben a hónapban megjelenik a 2016/17-es tanévre vonatkozó felsőoktatási felvételi tájékoztató a felvi.hu-n. Az eljárás szabályrendszere nem változik, jelentkezni továbbra is elektronikus úton, február 15-éig lehet. A minimum pontszámok sem emelkednek: alap- és osztatlan képzésben 280, felsőoktatási szakképzésben 240, mesterképzésben pedig 50 pont marad a határ.

– Módosul majd a megjelölhető helyek száma: öt helyett hat intézményt, illetve szakot jelölhet meg a felvételiző. További pozitív változást hoz az a Parlament előtt lévő jogszabály, ami eltörli az első három jelentkezésért fizetendő felvételi eljárási alapdíjat. Fizetni így tehát csak az esetleges további jelentkezések után kell majd – sorolta Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese az észak-kelet magyarországi tanulmányi adminisztrátori képzésen.

Kelet-Magyarország 11 felsőoktatási intézményéből érkeztek tanulmányi adminisztrációban dolgozó munkatársak a Debreceni Egyetemen megrendezett workshopra. Az Oktatási Hivatal szakértői a jogszabályi változásokról, az informatikai fejlesztésekről tájékoztatják őket, különös tekintettel a Felsőoktatási Információs Rendszerre, ami az ország 74 felsőoktatási intézményének személyi és képzési adatait rögzíti.
– A Felsőoktatási Információs Rendszer, a FIR – adatbázisát és tisztaságát tekintve – példanélküli az államigazgatási nyilvántartások között, ma már a felsőoktatási rangsorok, a statisztikák, a finanszírozás-számítás és az OEP-adatközlés is erre alapoz – összegzett Stéger Csilla.

A tanulmányi adminisztrátoroknak szervezett workshop december 11-én, pénteken folytatódik a Debreceni Egyetemen, többek között a magyar állami ösztöndíj-nyilvántartást, az e-közigazgatást és a FIR személyi nyilvántartását érintő témákkal. A részletes program ide kattintva elérhető.