Tölgyek a jövőnek

Egyetem

Újabb lépést tett a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata az egyetem vezetésével közösen az intézmény faállományának megújításáért.

A Debreceni Egyetem campusain és a gyakorlóiskolák területén több fát is kivágtak az utóbbi időben.

Idén májusban szakértői csoport vizsgálta át az egyetemi parkok faállományát. Ekkor 139 fát ítéltek cserére, amelyeket szeptembertől folyamatosan ki is vágtak. Az egyetem saját forrásából 140 db fát, egy felajánlásnak köszönhetően pedig további 100 db csemetét, elsősorban kocsányos tölgyet, ezüst hársat, kislevelű hársat és tatár juhart ültet el. Külön érdekesség, hogy a facsemetéket az egyetemen termett makkokból nevelték. A DEHÖK az egyetem vezetőivel közösen december 1-én sajtótájékoztató keretében számolt be a munkálatokról.

Az egyetem négy campusán a kari hallgatói önkormányzatok képviselői és a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottságának tagjai önként vállalták a fák ültető gödreinek kiásását, majd részt vettek az ültetésben is. Az akcióban idáig 102 hallgató működött közre.

– Aki fát ültet, annak a saját generációján túl is van jövőképe. Ahhoz, hogy ezek a fák a földbe kerüljenek és magasra nőjenek, dolgoznunk kell – fogalmazott Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

– Az egyetemnek kötelessége, hogy figyeljen a környezetére, az élőlényekre. Nemcsak a veszélyes fák eltávolításában, hanem azok pótlásában is van feladatunk, és az egyetem ebben is megmutatja egységét- mondta Bács Zoltán, az intézmény kancellárja.

A faállomány cseréje december első hetében zárul.