Biotechnológiai szimpózium

Egyetem

Élelmiszerbiztonság, genetika, mikrobiológia – a Debreceni Egyetemen folyó biotechnológia kutatásokat mutatták be csütörtökön a DAB Székházban.

– A Debreceni Egyetem zászlóshajója az egészségipar, ennek pedig egyik meghatározó területe a biotechnológia, amely nagyban hozzájárulhat a gazdaság versenyképességének növekedéséhez és az életminőség javításához, s így hosszútávon meghatározhatja Debrecen jövőjét – hangsúlyozta Jávor András rektorhelyettes a Biotechnológia a Debreceni Egyetemen című szimpózium megnyitóján csütörtökön a DAB székházban.

A rektorhelyettes kifejtette: az elmúlt időszakban jelentős koncepcióváltás van folyamatban a magyar felsőoktatásban.

– Az intézményeknek a gazdasági szereplők igényeit is figyelembe kell venniük az oktatási és tudományos portfóliójuk kialakításánál, s ha olyan kutatásokat folytatnak, amelyekre van piacképes kereslet a vállalatok részéről, akkor ezzel bevételeiket is tudják növelni. Ennek egyik meghatározó területe lehet a biotechnológia, ahol több nagy céggel is együttdolgozik a Debreceni Egyetem – mondta el Jávor András.

Lenkey Béla, a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Körének elnöke köszöntőjében rámutatott, hogy a szimpózium az egyetem különböző területein, de hasonló témában dolgozó szakemberek ismerhetik meg alaposabban egymás munkáját, valamint kitűnő bemutatkozási lehetőséget jelent a fiatalabb kutatóknak.

A TTK Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszéke, a MÉK Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézete, valamint a KLTE Baráti Köre által szervezett rendezvényen többek között takarmányozás, élelmiszerbiztonság, élelmiszertechnológia, genetika, génsebészet, alkalmazott mikrobiológia és őssejt kezelés témakörben hallhattak előadásokat a résztvevők.