Elemanalitikai tanácskozás az egyetemen

Egyetem

Mintegy 100 millió forintos fejlesztés valósult meg 2011 óta az egyetem Szervetlen és Analitikai Tanszékének referencialaborjában.

Több mint száz szakember részvételével harmadik alkalommal szervezett Atomspektroszkópiai szakmai napot a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszéke szeptember 10-én, csütörtökön. A rendezvényen kutatólaborok, gyógyszergyárak szakértői, vegyészei és külföldi partnercégek képviselői osztották meg egymással tapasztalataikat.

Az atomspektroszópia elemanalitikát jelent, melynek részeként a Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék laboratóriumában a periódusos rendszer mintegy 70 elemének mikro- és makro-meghatározását végzik a szakemberek. Biológiai, humán, környezeti vagy élelmiszermintákat elemeznek, a kutatási eredmények tehát a gyógyszer- és élelmiszeriparban, valamint a környezetvédelemben is hasznosulnak az ÁNTSZ-től a víz- és csatornaművekig. Hazánk egyik legfejlettebb egyetemi laborjában más laboratóriumok számára is szakmai segítséget nyújtanak mérési problémák esetén.

Fábián István tanszékvezető egyetemi tanár a rendezvény megnyitóján visszatekintett a kezdetekre, amikor kicsit félve rendezték meg az első szakmai napot, hiszen akkor még hazai viszonylatban teljes újhoz kezdett a tanszék. Ma azonban a referencia labor műszerparkja folyamatosan fejlődik, és az Agilent Technologies, valamint a Novo-Lab Kft. mellett már a Milestone Srl.is biztosít a munkához eszközöket. A legújabb mintaelőkészítők előnye például, hogy gyorsabb munkát tesznek lehetővé.