Kossuth kultusza Bulgáriában címmel nyílt kiállítás Debrecenben

Kultúra

Kossuth kultusza Bulgáriában címmel nyílt időszaki kiállítás szombaton a debreceni Déri múzeumban a Bolgár kultúra, bolgár ízek tematikus nap keretében.

Angi János, a Déri múzeum igazgatója a megnyitón arról beszélt, hogy Debrecent és Sument évtizedes kapcsolatok kötik össze, testvérvárosok, és mindkét településen jelentős a Kossuth-kultusz.

Felidézte, hogy 1849-ben Debrecenben ülésezett a Habsburg-ház trónfosztását kimondó Országgyűlés, Kossuth pedig Debrecent a szabadság őrvárosának nyilvánította.

Sumenben múzeumház őrzi Kossuth emlékét, aki 1849-ben négy hónapot töltött a bolgár városban.
Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke a rendezvényen azt mondta, a magyarországi bolgárok közössége hidat képez a két ország között. Rövid történeti áttekintést adott a két nép történelmének kapcsolódási pontjairól, a bulgáriai Kossuth-kultuszról, és felidézte, hogy több mint három évvel ezelőtt kezdeményezésükre Bulgária és Magyarország Országgyűlése október 19-ét a bolgár-magyar barátság napjává nyilvánította.

“Magyarország befogadó nemzet” – mondta, utalva arra, hogy már harmadik, negyedik generációs bolgárok élnek Magyarországon, és “a magyar társadalom szerves, integrált részeként tarthattuk meg bolgárságunkat”.

Rumenov Daniel, a sumeni regionális történeti múzeum igazgatója szerint intézményük és a debreceni Déri múzeum hosszú távú együttműködésének újabb lépése a Kossuth kultusza Bulgáriában című kiállítás.

A Déri múzeum kávézójában látható tárlaton fotókon, dokumentumokon, posztereken mutatják be, hogyan őrzik Kossuth emlékét Sumenben.

A múzeumházban eredeti bolgár berendezések és az 1848-1849-es dokumentumok a magyar forradalom menetét és Kossuth Lajos munkásságának emlékeit őrzik, de fontos feladatuknak tekintik “a Kossuth Lajos vezette magyar és lengyel emigránsok valamennyi emlékének összegyűjtését és megőrzését” is – hangzott el a megnyitón.

A Bolgár kultúra, bolgár ízek elnevezésű tematikus nap keretében bolgár népzenével, néptánccal, Bulgária turisztikai nevezetességeivel és bolgár hagyományos éttelekkel is megismerkedhettek az érdeklődők szombaton a debreceni Déri múzeumban.

1 thought on “Kossuth kultusza Bulgáriában címmel nyílt kiállítás Debrecenben

  1. Az iskolában még azt tanultuk, hogy Kossut Lajost Törökország fogadta be. Ez igaz is, csak ebből a cikkből nem derül ki, hogy ki, hogy Sumen városa, ami ma Bulgária területén van, 1849-ben még török fennhatóság alatt állt. Magyarországon 150 évig tartott a török megszállás, Bulgária 450 évig állt török megszállás alatt. Pár éve jártunk Bulgáriában, Sumenben. Megható érzés volt látni Kossuth Lajos nagy becsben tartott szobrát, ciril betűs felirattal. Sétáltunk a Kossuth Lajos utcában, és jártunk abban a házban, ahol Kossuth Lajos 1849. november 21-től 1850. február 16-ig menedéket talált. A ház emlékházként, múzeumként van berendezve, gyönyörűen karbantartva, hatalmas tisztelettel emlékezve a magyar szabadságharcra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.