Értékes hun kori aranyérmére bukkantak egy óbudai feltáráson

Helyi hírek Ország

Hatalmas értékű aranypénzt találtak az óbudai San Marco utcában egy feltárás során Aquincumi Múzeum régészei hetekkel ezelőtt. A feltárást egy építkezés miatt végezték, aminek helyén az időszámításunk szerinti 2-3. században a helyi katonaváros lakóépületek álltak, amiket aztán a római kor végére elhagytak, de az azon átvezető út még sokáig használatban maradt.

Az elhagyott római épületek fölötti rétegből került elő az arany pénz (solidus) is, amely II. Theodosius (Kr. u. 401-450) keletrómai császár konstantinápolyi pénzverdéjében készült. A Kr. u. 440-es években vert érme előlapján a császár portréja, hátoldalán a fővárost, Konstantinápolyt megtestesítő nőalak látható – olvasható a Magyar Múzeumok beszámolójában.

Mivel a Kárpát-medence nagy része az 5. században már a hunok uralma alatt állt, az aranypénz nagy valószínűséggel a hunoktól való béke megvásárlását jelentő adó formájában kerülhetett a mai Óbuda területére, ahol egy hun harcos hagyhatta el.

Egy hasonló arany solidus birodalmi vásárló értéke a korban mintegy 320 liter gabona volt, egy lovas katonának ez az összeg 1,5 havi zsoldját jelentette.

Az értékes aranypénz nemsokára a Budapesti Történeti Múzeum kiállításába kerül.