Meglátogattuk Los Angeles egyik legrégebbi szendvics bárját

Világ

Los Angeles mindössze 242 évre visszatekintő történelmében mindenképpen patinásnak számít egy olyan vendéglátó egység, amelyet több, mint száz éve alapítottak és ugyanazokkal a receptekkel fogadja a vendégeket. A több, mint 110 éves Philippe szendvics bár  (Philippe The Original) a legnevezetesebb mindezek közül és aki Los Angeles-ben jár, szinte nem mehet úgy haza, hogy meg ne kóstolja a híres French Dips szendvicsek valamelyikét az amerikai majonézes káposztasalátával.

A Philippe ’50-es évek óta ugyanabban az épületben működő étterme az impozáns és szintén történelmi jelentőségű Union Station vasútállomással szemben, a kínai negyed és a híres mexikói sétálóutca, az Olivera Street szomszédságában áll, DTLA-ben, vagyis Los Angeles centrumában. Mivel a környéken sok a látnivaló, nincs is annál jobb, amikor az ember megpihenhet egy percre egy finom ebédre és visszarepülhet egy évszázadot a metropolisz történetében. A Philippe választéka és berendezése ugyanis nem sokat változott az elmúlt évszázadban és erre hely különösen büszke. (Maximum az a jelentős változás, hogy már kártyával és ApplePay-el is lehet fizetni.)

Az enteriőr szinte érintetlenül megmaradt úgy, ahogy az 1950-as években berendezték a helyet és a pult mögött álló “kisasszonyok” formaruháján sem változtattak a hosszú évtizedek során. Száz évvel ezelőtti álló mérleg, távbeszélő  fülkék a  múlt század elejéről és az elmúlt évszázadból visszamaradt ereklyék – köztük egy Dodgers figura gyűjtemény – is részét képzi a muzeális jellegű dekorációnak.

Ott jártunkkor egy szerencsés véletlennek köszönhetően a hely jelenlegi és talán jövőbeli tulajdonosa is az étteremben tartózkodott.

“Igen, egészen pontosan 112 éves a  Philippe, 1918 óta folyamatos az üzlet. Az üknagyapám vásárolta meg 1927-ben az éttermet  a fiútestvérével, azóta van a családunk tulajdonában. A negyedik generáció dolgozik itt, az unokatestvérem és a másod-unokatestvérem is, aki a hely menedzsere jelenleg”

– avatott be a részletekbe a tulajdonosnő.

“Tényleg nem változtattunk a recepten 112 éve. Természetesen a konyha választékát megújítotok, de a szaft, ami híressé tette a helyet, az éppen ugyanolyan ízű, mint egy évszázada!”

– tette hozzá.

“Én még nem  vagyok biztos benne, hogy véglegesen a családi üzletben akarok maradni, de a család nagyon igyekszik rábeszélni

– mondja nevetve Andrew Binder aki, jelenleg managerként és partnerként vesz részt az étterem munkájában. Ha véglegesen elvállalná a feladatot, egyben az ötödik tulajdonos generációt képviselné la Philippe történetében.

A YouTube csatornánkon lévő videót, az alábbi linken megtekintheti.

– Vida Virág –