„Eső oltja a tüzet az Amazonasnál” – álhír terjed, ne dőljenek be!

Világ

Az álhírek készítőinek semmi sem szent. Most épp az Amazonas menti erdőtüzekről terjesztenek hamis hírt: azt, hogy eső esik, ami eloltotta a tűz nagy részét. Sajnos ennek pont az ellenkezője az igaz: újabb tüzek keletkeztek.

Napok óta terjed annak híre, hogy brazíliai földművesek az esőerdő felégetésével próbálnak újabb és újabb földekhez jutni az Amazonas völgyében. A tűz azonban a száraz évszakban elszabadult, és szinte megállíthatatlanul terjed, felégetve a „Föld tüdejének” nevezett erdő nagy részét, benne sok millió állattal.

Ezt a helyzetet használják most ki azok az álhírgyártók, akik azt terjesztik: eső esik az Amazonas mentén, amely már eloltotta a tüzek 40 százalékát. A hír sajnos nem igaz, a hírügynökségek közül erről senki nem számol be, arról viszont igen, hogy több száz újabb helyen ég az erdő.

Ne feledjük! Az álhírek ismertetőjegye, hogy azt mondják, amit hallani akarunk. Ez esetben azt, hogy elalszanak végre a tüzek az Amazonas környékén. Ilyenkor a kritikai érzékünk kikapcsol, és fenntartások nélkül elhisszük a mindenféle forrás nélküli hírt. Mert hinni akarjuk. És mert valaki kiírta az internetre, tehát akkor csak igaz. Nem, nem igaz, ez attól még hazugság. Az álhírt azóta más oldalak is megosztották, például az alábbi:

A tüzet sajnos nem oltotta el az eső, ha így lenne, a nagy hírügynökségek számolnának be róla, nem a „Csodálatos Világ”, vagy a „Fordítsuk meg a sorsunkat” nevű oldalak. Több ezer és 10 ezer ember azonban mindenféle kritika nélkül elhiszi és továbbosztja az elé került álhírt. Az álhírek készítőinek pontosan ez a céljuk. A magas kattintás szám és a minél több megosztás. Mindegy, milyen áron. Ha leállnak emiatt az adományok, az sem számít nekik. Ahogyan az megtörtént korábban egy súlyosan beteg kislány, Noémi esetében, akinek a szülei valóban adományokat gyűjtöttek a kezelésére. Vele kapcsolatban pedig azt kezdték el terjeszteni az álhírodalak, hogy Ronaldo segített neki.

Emiatt leálltak az adományok, a kislány kétségbeesett szülei pedig a „valódi” sajtóhoz fordultak segítségért, hogy nem igaz, hogy Ronaldo megmentette őket.

Mi a tanulság? Ne higgyünk el semmi hangzatos dolgot azonnal, ami elénk kerül. Főleg ne, ha nincs forrás. Ha valakit szeretünk, vagy valamit nagyon szeretnék, és megjelenik egy vele kapcsolatos pozitív hír, az még nem biztos, hogy igaz. Ha valakit, vagy valamit nagyon utálunk, és megjelenik vele kapcsolatban egy negatív hír, az sem biztos, hogy igaz. Kezeljünk mindent egészséges fenntartásokkal, és járjunk magunk utána. Ha valami túl szép, vagy épp túl felháborító, az nagy eséllyel álhír lesz.

Kenyeres Attila