Egy bizalmas jelentés szerint az amerikai haditengerészetet folyamatosan érik külföldi, főleg kínai számítógépes támadások

Világ

Egy bizalmas jelentés szerint az amerikai haditengerészetet és partnereit folyamatosan kínai és más külföldi hackertámadások érik – számolt be a haditengerészeti minisztérium összefoglaló jelentéséről kedden a The Wall Street Journal című lap.

Az 57 oldalas dokumentumot – amelyet Richard Spencer haditengerészeti miniszter kérésére készítettek szakemberek és a múlt héten adták át neki – nem hozták nyilvánosságra, de a The Wall Street Journal állítása szerint a lap munkatársai betekinthettek az iratokba.

A megjelentetett információk szerint kínaiak és az Egyesült Államok más ellenségei is évek óta intéznek folyamatos számítógépes támadásokat a haditengerészet ellen és titkos nemzetbiztonsági adatokhoz is sikerült hozzáférniük. A dokumentumot összeállító kormányzati tisztségviselők és biztonságpolitikai szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a kibertámadások végső soron veszélyeztetik az Egyesült Államok katonai vezető szerepét.

A jelentés szerint a haditengerészet tisztjei nem voltak felkészülve a veszélyek felderítésére és elhárítására. Nem látták előre, hogy ellenséges támadások érik a védelmi ipart és beszállítóit, és nem informálták partnereiket sem a kiberfenyegetésekről. A jelentés összeállítói úgy vélik, hogy a tisztségviselők nem is nagyon értik és mérik fel a károk mértékét.

“A globális versenytársak és ellenségek éveken keresztül büntetlenül támadhatták és fel is törhették a partnerek számítógépes rendszereit, és ezek a vállalatok, függetlenül attól, hogy milyen viszonyban állnak a minisztériummal, változatlanul kiberostrom alatt állnak” – olvasható a jelentés nyilvánosságra hozott részében.

A dokumentum kiemeli Kína és Oroszország aktivitását, és megállapítja, hogy Peking a kibertámadások révén “felbecsülhetetlen rövid- és hosszú távú katonai előnyökre tett szert, következésképpen megváltoztatja a globális hatalmi egyensúlyt”.

A The Wall Street Journal által közöltekre nem kívántak reagálni sem a haditengerészeti minisztérium vezetői, sem a lap által megkeresett kínai illetékesek.