Magyar éremeső a világ legveszélyesebb fegyveres küzdősportjának világbajnokságán!

Uncategorized

A Magyar Eskrima Válogatott bizonyult a legjobbnak az Európában először Debrecenben megrendezett Eskrima Világbajnokságon.

Az Eskrima – mint önvédelmi és harcművészeti módszer – a Fülöp-szigeteken alakult ki azért, hogy felkészítse gyakorlóit bármely extrém szituációra, akár több támadó, pisztoly és más fegyverek ellen. Az Eskrimát a XXI. század leghatékonyabb fegyveres  és pusztakezes harcművészetének tartják az egész világon. Amellett, hogy Délkelet-Ázsiai kommandósok kiképzési anyaga, testi adottságoktól függetlenül felkészíthet bárkit arra, hogy veszélyhelyzetben megvédhesse magát és szeretteit.

Az Eskrima Világbajnokság küzdelmeit késsel, valamint egy, illetve dupla bottal vívják. Ezek a botok 75 centiméteresek és elég komoly fájdalmat tudnak okozni, ráadásul másodpercenként akár 3-4 találatot is bevihetnek egymásnak a küzdő felek teljes erővel.  A világon először a debreceni világbajnokságon került sor a hosszú-botos full-kontakt fegyvernemre. A 150 cm-es “hosszú-botok” olyan erővel csapódnak be, hogy ellenük a védőfelszerelések is csak minimális védelmet nyújtanak, és akár csontja is törhet a versenyzőnek.

Az Eskrima Világbajnokság 2014. július 23-27. között zajlott le hazánkban, Debrecenben, a Kölcsey Központban. A Magyar Eskrima Válogatott bizonyult a legeredményesebb csapatnak a 20 ország és több mint 200 versenyző közül. Dankó Ferenc mester, magyarországi főinstruktor vezetésével több magyar világbajnokot avathattunk, továbbá csapat formagyakorlatban és csapat küzdelemben is magyar harcosok győztek. Ez azért is számít óriási eredménynek, mert a csapat bajnokok eddig vagy a Fülöp-szigetek vagy az Egyesült Államok csapata volt, és most először kerültek a bajnoki címek európaiakhoz.