Egyedülálló tárlat nyílt a Kölcsey Központban

Uncategorized

Debrecen, Virágváros címmel a 25 éves a Magyar Foltvarró Céh rendezett kiállítást a Kölcsey Központ Bényi Árpád termében. A tárlatot, amely a Debreceni Virágkarnevál kísérőrendezvénye, augusztus 6-24. között lehet megtekinteni.
A patchwork, vagyis a foltvarrás az egyik legősibb kézműves technika. Távol-keleti kultúrákban művészi szintre vitték. Európában az iparosodás hívta életre: az angol szövőgyárakból hazavitt maradékokból varrtak takarókat. Az első kivándorló telepesek magukkal vitték ezeket a darabokat. Nem volt mód textilek vásárlására, így rászorultak minden kis “foltot” újra-és újra hasznosítani. Hamar felfedezték a mintákban rejlő lehetőségeket: a négyzetekből majd háromszögekből épülő “blokkokat”. Az USA-ból indult el-és lett mára az egész világban kiépült foltvarró mozgalom: közösségek alakultak, kiállításokon, találkozókon jöttek- és jönnek össze a “foltvarrók”. Egyedülállóan nemzetközi és európai szervezete van a foltvarrásnak. Jelszavuk. “varrjuk össze a világot”…

Magyarországon 25 éve debreceni székhellyel indult el a Magyar Foltvarró Céh, amelyet Dolányi Anna, iparművész alapított. Az egyesületnek mára országos hálózata, 50 csoportja több száz tagot számol. Ügyes kezű asszonyainknak köszönhetően nemzetközi hírnevük van. Az elmúlt 25 év anyagából válogatott foltmunkákkal ünnepelik jubileumukat, remélve, hogy újabb követőket találnak: hiszen ez a napjaink kézimunkája mindenki számára elérhető, művelhető.

További információk: www.hunpatch.com