Magyar kórus nyerte a Bartók-kórusverseny nagydíját Debrecenben

Uncategorized

A Bartók Béla XXVI. Nemzetközi Kórusverseny és az Emberi Erőforrások Minisztériumának 2000 eurós Nagydíját a Szebellédi Valéria Liszt-díjas karnagy vezette budapesti Magnificat Ifjúsági Kórus nyerte – közölte a vasárnapi nagydíjas verseny eredményét a fesztivál sajtófőnöke.Kerekes Sándor tájékoztatása szerint három kategóriagyőztes és a kamarakórus kategóriában megosztott második helyen végzett két kórus versengett a verseny nagydíjáért vasárnap.

A kórusverseny nagydíját elnyert Magnificat Ifjúsági Kórus az 1990-ben alapított Gyermekkar utódegyüttese, 2009 óta Szebellédi Valéria karnagy vezetésével működik. A kórus tagjai az Erkel Ferenc Általános Iskola zenei tagozatán végzett egykori diákok. Tevékenységük szerteágazó: a szakmai felkérések mellett, részt vettek a Kodály Zoltán összkiadás CD-felvételein – ismertette a kórus történetének jelentősebb állomásait Kerekes Sándor.

Hozzátette: 2012-ben az Europa Cantat Nagyrendezvényen Gyöngyösi Levente díjnyertes művét énekelték Torinóban. Szebellédi Valéria Liszt-díjas karnagy fontosnak tartja a kortárs szerzők műveinek előadását, több darab ősbemutatója is nevéhez fűződik.

A Bartók Béla XXVI. Nemzetközi Kórusverseny díjkiosztó és záróünnepségét a rossz időre tekintettel nem az eredetileg meghirdetett helyen, a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon, hanem a Kölcsey Központ nagytermében tartották vasárnap este – közölte a kórusverseny sajtófőnöke.