Lang Ádám

Ma este angol-magyar: lesz-e újabb bravúrpontunk?

Sport

Látva a magyar válogatott formáját a Nemzetek Ligájában, könnyű szívvel válaszolhatnánk erre a kérdésre igennel. Emlékezhetünk, a németek elleni hazai, döntetlenre végződött találkozón egy gyors gólváltás után hiába birtokolták többet a labdát a vendégek, nem tudtak ezzel mit kezdeni. Mi több a germán zsurnaliszták is úgy vélekedtek a mérkőzés után, hogy az ellenünk megszerzett egy pont még rájuk nézve volt inkább hízelgő. Gondoljunk csak bele, hogy ha a két belső védőnk, Orbán és Szalai jobban megérti magát egymással, akkor Hoffmann gólja nem születik meg. Ne legyünk azonban elégedetlenek, hiszen jelenleg az előzetes várakozásokra és a károgókra is alaposan rácáfoltak eddig a fiúk: négy ponttal az A divízió második helyén állnak féltávnál. Így nem tévedés, hogy kedden este 20:45-től (tv: M4 Sport) Wolverhamptonban azért játszhat a válogatott, hogy akár át is vegye a vezetést a csoportban.

Hihetetlennek tűnik, de azaz igazság, hogy reális esélyünk is mutatkozhat arra, hogy pontot raboljunk a ködös Albionból, hiszen az angol nemzeti tizenegy nincs éppen ihletett formában. Gareth Southgate együttese idáig két pontot szerzett a németek és az olaszok ellen, míg Marco Rossi csapata legyőzte őket Szoboszlai találatával a Puskás Ferenc Stadionban. Ettől függetlenül nem szabad a mentalitásunkon változtatni, és ott kell folytatni, ahol szombaton abbahagytuk. A pontszerzés realitását az is mutatja, hogy legutóbb, 2021.október 12-én, a Wembley-ben (ugyan már tét nélküli világbajnoki selejtezőn, de) 1-1-es döntetlenre végeztek egymással a felek. A mieink gólját Sallai jegyezte büntetőből. Anglia akkor egyébként egyenes ágon kijutott csoportból a 2022-es téli katari világbajnokságra.

Rossi: az angolok nem voltak a legjobb formában, és volt egy kis szerencsénk is

A most futó sorozat gyakorlatilag az angolok vb-re való felkészülését szolgálja, de természetesen ez nem csökkenti a magyar válogatott eddigi érdemeit. Legyen ez az eddigi harmatos teljesítmény inkább az ő bajuk. Szövetségi kapitányuknak, Southgate-nek mindenesetre fájhat a feje a koronavírus-fertőzés miatt parkolópályára került Phil Foden és az edzésen megsérült Jordan Pickford miatt, de biztosak lehetünk benne, hogy van olyan mély keretük, hogy gond nélkül pótolják majd őket. Az angolok ettől függetlenül bíznak abban, hogy nyerni tudnak majd a Molineaux Stadionban, és elindulhatnak fölfelé a tabellán. Reméljük, nem lesz igazuk.

Angliában a közmúltban nem sok babér termett számunkra, leszámítva a már említett csörténket, hiszen 2010-ben és 2006-ban is egyaránt barátságos meccsen találtatott túl könnyűnek a trikolór. Előbbin szűk 2-1 es vereséget szenvedett Egervári Sándor csapata a korábbi liverpooli legenda, Steven Gerrard duplájának köszönhetően, de a szépítő gólt is a hazaiak jegyezték: Phil Jagielka öngólja volt a szépségtapaszunk. A tizenhat évvel ezelőtti meccsen pedig az Old Traffordon Bozsik Péter rövidke mandátuma idején 3-1-re nyertek az angolok Gerrard, Terry és Crouch góljaival.
A szépítésünk ellenben igen látványosra sikerült a nemzeti csapatunkat régebben eredményesen már trenírozó Dárdai Pál bombájával, amely 1978 óta az első magyar gól volt az angolok ellen idegenben.

Brit sajtó: a magyar gyerekektől hangos fújolást kaptak a térdelő angol játékosok

Persze a legbüszkébbek továbbra is a híres 1953. november 25-i 6-3-ra vagyunk. Lassan hetven éve már, hogy a futball bölcsőjében Puskás, Hidegkuti és Bozsik főszereplésével iskolafocit sikerült bemutatnunk a 105 ezer angol néző legnagyobb döbbenetére. Így vesztette el 90 éves hazai veretlenségét a háromoroszlános csapat. Ez a méltán híres kilencven perc joggal érdemelte ki az „évszázad mérkőzése” titulust kis hazánkban.

Abban az esetben, ha pontot vagy pontokat sikerülne szerezni Szalaiéknak, az persze nem járna ilyen megtisztelő címmel, de mindenképpen kényelmesebb pozícióba kerülhet a nemzeti csapatunk az őszi folytatás előtt.

– Faragó László –